ßßß
Klasyczny makaron alfredo to moja słabość! Makaron z kurczakiem zanurzony w morzu masła i śmietany, posypany górą sera… Właśnie dlatego przygotowuję go od święta, bo istnieje duże ryzyko, że porcja na 6 osób w tajemniczych okolicznościach znika w jeden wieczór :D Tę codzienną wersję makaronu alfredo przygotowuję na mleku, a sos wychodzi równie pyszny i kremowy. Nie może zabraknąć dużej ilości pieprzu i odrobiny permezanu! Ten delikatny sos współgra genialnie ze wszystkimi zielonymi warzywami, więc ideanie odnajdzie się w towarzystwie szparagów, brokuła czy szpinaku. Kurczaka można podmienić na boczek lub suszone pomidory. Jednym słowem – to idealny przepis do eksperymentów makaronowych, inny niż oklepany sos pomidorowy :)Porcje: 4-6 porcjiSkładniki► makaron [300 g]► pierś z kurczaka [500 g]► mleko [375 g / 1,5 szklanki]► olej [2 łyżki]► mąka [2 łyżki]► tarty parmezan [3 łyżki]Dodatkowo► sól i pieprz [do smaku]► czosnek granulowany [1 łyżeczka]PrzygotowanieKurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i przesmażyć na oleju.Gdy kurczak będzie całkowicie usmażony, oprószyć go mąką, wymieszać i zalać mlekiem.Gotować na średnim ogniu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelnie z sosem dodać gotowy makaron, wymieszać, całość posypać parmezanem i doprawić do smaku.Smacznego!