Wykonanie
Zapewne większość z Was zna tradycyjną wersję tostów z
serem żółtym i
szynką. Dzisiaj proponuję troszkę bardziej orientalną ich wersję, no i bardziej sezonową, gdyż zostaną tutaj użyte
grzyby leśne, którymi szczodrze obdarowała mnie mama mojej połówki:). Polecam!Scroll down for English(2 duże tosty)Składniki:4 kromki
chleba tostowego (lub innego ulubionego)2 łyżki
masła4 łyżki
sera mozzarella, startego na tarceNa nadzienie:10 do 15 małych
grzybów (lub odpowiednio mniej większych), posiekanych w drobną kostkę1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę1/2 łyżeczki
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki mielonego
chilli1/2 łyżeczki zmielonych ziaren
kolendry1 łyżka
olejusól do smakuDo posmarowania:3 łyżki
majonezu1 łyżka posiekanych liści
kolendryPrzygotowanie:Na patelni rozgrzej 1 łyżkę
oleju. Włóż
cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj wszystkie
przyprawy i smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym dodaj
grzyby i smaż, aż będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wilgoci, około 2 do 3 min.
Posól całość, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.W małej miseczce wymieszaj
majonez i liście
kolendry, po czym wysmaruj nim przygotowane kromki
chleba.Następnie na 2 kromkach rozłóż równomiernie nadzienie
grzybowe i posyp je startą
mozzarellą. Przykryj drugą kromką i wysmaruj je najlepiej roztopionym
masłem (dzięki
czemu będą rumiane i chrupiące). Przełóż tak przygotowane tosty do opiekacza i piecz aż do ładnego zarumienienia.Podawaj na gorąco z
keczupem.Smacznego!

English versionMushroom
Mozzarella Sandwich(2 sandwiches)Ingredients:4 read slices ( feel free to use whole wheat or multigrain bread)2 tbsp butter4 tbsp
mozzarella cheese, gratedFor The Filling:10 to 15 mushrooms, hopped finely1 small onion, chopped finely1/2 tsp
garam masala powder1/2 tsp red
chili powder1/2 tsp coriander powder1 tbsp oilsalt to tasteFor The Spread:3 tbsp mayonnaise1 tbsp coriander leaves, chopped finelyPreparation:Heat a pan with 1 tbsp oil. Add onions and fry till transparent. Now add all spice powders and saute for 30 secs. Tip in the mushrooms next and fry till wilted completely. Takes about 2 to 3 minsAdd salt and mix well. Set aside.Combine mayo and coriander leaves in a bowl. Take a bread slice and spread generously.Now, divide the filling into two and place one portion over the bread slice and spread evenly. Sprinkle half of the
mozarella cheese evenly over the filling. Close with another slice of bread. Repeat with the remaining filling and two slices.Butter the bread generously, and grill in a sandwich maker or use a girdle and cook till cheese has completely melted and the bread slices have turned a golden brown.
Serve hot with tomato
ketchup.Enjoy!

Share the post "Tosty z
mozzarellą i
grzybami leśnymi/Mushroom
mozzarella sandwich"



