Wykonanie
Share the post "Omlet z
grzybami leśnymi,
dynią i
mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and
mozzarella"Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych
grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości
mozzarelli. Zamiast leśnych
grzybów można użyć
pieczarek, jak i
mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się
ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:)Scroll down for recipe in English
(1 sztuka)Składniki:3
jajka1/2 szklanki
grzybów, pokrojonych w plasterki1/3 szklanki
cebuli, pokrojonej w kostkę1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni1/3 szklanki startej
mozzarellisól i
pieprz1/2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki do podania2-3 łyżki
oleju roślinnego do smażeniaPrzygotowanie:Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę
oleju, wrzuć
cebulkę wraz z
dynią i smaż do zeszklenia
cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj
grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw
solą i
pieprzem i odstaw.W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3
jajka i dopraw
solą i
pieprzem.Na większej patelni rozgrzej pozostały
olej, wlej
jajka i zakręć patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś
łopatką brzegi tak by
jajka ścinały się na całej powierzchni.Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego
grzyby z
dynią i
cebulką i posyp
mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by
ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz.Posyp
natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English versionOmelet with mushrooms, pumpkin and
mozzarella(1 omelet)Ingredients:3 eggs1/2 cup of mushrooms, sliced1/3 cup of onions, chopped1/2 cup diced pumpkin1/3 cup of
mozzarella cheese, gratedsalt and pepper1/2 teaspoon of chipped parsley for serving2-3 tablespoon of vegetable oilPreparation:In a frying pan heat up 1 tablespoon of oil, add onions and pumpkin and cook until onion is soft and translucent for about 3-4 minutes. Next add mushrooms and cook until soft, about 5 -7 minutes. Season with salt and pepper.In the meantime, beat 3 eggs. Season with salt and pepper.Heat up remaining 1-2 tablespoons of oil in a pan,
pour in the eggs and swirl around. Push the edges to the middle of the pan to let runny eggs settleOnce the eggs are set add the mushrooms, pumpkin and onion, sprinkle with
mozzarella cheese. Next fold the edges and push with the spatulaSprinkle with green parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "Omlet z
grzybami leśnymi,
dynią i
mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and
mozzarella"