Wykonanie
Sezon
grzybowy jeszcze trwa więc przyszła wreszcie
pora na przepis ze świeżych leśnych
grzybów.Wiem że może późno ale ostatnio dość sporo dzieje się w mojej kuchni i nie nadążam z dodawaniem przepisów.A co do tego wpisu to mam pewne objekcje,nie do dania ale do zdjęć ale robiłam je w pośpiechu zanim głodne łapki ukradły jeszcze gorące zapiekanki.Obiecuję że gdy tylko uda mi się zrobić lepsze zdjęcia to zamienię :)

Składniki (na 6 zapiekanek):3 małe
bagietki40-50 dkg
grzybów leśnych1
cebula2 łyżki
masła15-20 dkg
szynki1 kula
mozzarelii10-15 dkg
sera żółtegosól i
pieprzmajonez i
ketchup do polaniaSiekany
szczypiorekWykonanie:
Bagietki przekrawamy wzdłuż na 2 części.
Grzyby oczyścić,umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
maśle,następnie dodać pokrojoną na drobno
szynkę i podsmażyć razem.Do podsmażonej
cebuli z
szynką dodajemy pokrojone
grzyby i smażymy na wolnym ogniu około 15-20 min. mieszając od czasu do czasu.Doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowanymi
grzybami smarujemy
bagietki.
Ser żółty i
mozzarellę ścieramy na grubej tarce i posypujemy
bagietki z
grzybamiZapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 min.Upieczone zapiekanki przyzdabiamy
ketchupem,
majonezem i posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:))
