Wykonanie
Przeglądam sobie blogi, a tam wszędzie przepisy świąteczne, to ja dla odmiany z innej
beczki.Tortilla z nadzieniem
fasolowo-
tuńczykowym jest daniem prostym i szybkim w przygotowaniu. Po pokrojeniu na grube plastry może być świetną przystawką, gdyż jest smaczna i na zimno i na ciepło.Tortilla z nadzieniem
fasolowo-
tuńczykowym ( 6 szt.)Składniki:6 placków tortilli np. z tego przepisu1 duża
cebula pokrojona w plasterki2-3 ząbki
czosnku, drobno poszatkowane1 puszka krojonych
pomidorów1 puszka
czerwonej fasoli1
czerwona papryka pokrojona w paskipuszka
tuńczyka w sosie własnym200 g startego
żółtego seraolej do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra i wędzonaPrzygotowanie:Na głęboką patelnię wlewamy ok. 3 łyżek
oleju i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy
cebulę, smażymy mieszając i gdy będzie zaczynała brązowieć dodajemy
czosnek. Solimy i smażymy jeszcze ok. 5 min.Po tym czasie dodajemy do
cebuli pomidory z puszki i smażymy do momentu aż zaczną się rozpadać.Następnie dodajemy odsączoną
fasolę i odsączonego
tuńczyka. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
paprykami do smaku, podsmażamy jeszcze kilka minut aż smaki się połączą.Przekładamy wszystko do miseczki. Połowę przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, po czym mieszamy ją z resztą nadzienia.Na tą samą patelnię wlewamy 2-3 łyżki
oleju i wkładamy pokrojoną
paprykę. Smażymy do miękkości przekładamy do wcześniej przygotowanego nadzienia i mieszamy.Rozkładamy nadzienie równomiernie na 6 tortillach, posypujemy
serem i zwijamy w rulony.Przekładamy tortille do naczynia żaroodpornego i wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut.Smacznego!

Share the post "Tortilla z nadzieniem
fasolowo-
tuńczykowym"



