ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1/2 kg filetów śledziowych w oleju2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu z białego wina4 łyżki koncentratu pomidorowego3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych rodzynek1-2 liście laurowe3-4 ziarnka ziela angielskiegokurkuma, sól, imbir w proszkuew. odrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.Smacznego!
English versionChristmassy pickled herring(4 servings)Ingredients:1/2 kg herring fillets1/4 cup vegetable oil3 medium onions, sliced2 tbsp sugar1-2 bay leaves3-4 allspice berriespinch of salt4 tbsp tomato paste4 tbsp white wine vinegara handful of raisinspinch of turmericpinch of ground gingerPreparation:Soak herring fillets for a few hours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch of ginger and pinch of turmeric.Simmer for 3-4 minutes, or until the onion will be soft. Stir it from time to time. Leave it to cool.Cut herrings into 2-cm piecesIn a big jar arrange a layer of herrings, cover it with the sauce. Repeat until you run out of ingredients. The last layer should be the sauce.Leave it in a fridge for at least 3 days for flavours to develop.Enjoy!Share the post "Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring"


