Śledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia.500 g filetów śledziowych (matjas)300 g cebuli2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu4 łyżki koncentratu pomidorowego3 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowepół łyżeczki gorczycy (całej)Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).Na rozgrzanym oleju szklimy cebulępokrojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę.Całość możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone). Studzimy.Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.Przechowujemy w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.