ßßß
400g filetów śledziowych (u mnie w oleju)4 łyżki koncentratu pomidorowego2 średnie cebule1,5 łyżki cukru3 łyżki octu (u mnie winny, można zastąpić dowolnym)5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegoszczypta pieprzuolej do smażenia1. Śledzie myjemy i moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je osuszamy.2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewamy wodą i dusimy 15-20 minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy.3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos.4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień.


