ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka miodowo-imbirowe

Skrzydełka miodowo-imbirowe

nazwa

Wykonanie

Share the post "Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"
Przedstawiam przepis na niezwykle łatwe i pyszne danie obiadowe. Skrzydełka drobiowe , wstępnie podgotowane a następnie duszone w sosie miodem, imbirem i sosem sojowym, który ostatecznie zmienia się w słodko-słoną glazurę. polecam na obiad jak i na imprezę, na pewno wszyscy będą zachwyceni! Podałam je z obłędną dynią w słodkiej glazurze sezamowej, polecam!
Scroll down for recipe in English
(2 porcje)
Składniki:
10 kurzych skrzydełek
3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
5 cm kawałek imbiru pokrojony w drobną kostkę
3 łyżki miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę wraz ze szczypiorem
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyj, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, gotuj jeszcze przez 10 min. i odcedź.
W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i podsmaż czosnek i imbir.
Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj miód, a kiedy zacznie wrzeć wlej sos sojowy i włóż podgotowane skrzydełka.
Zrumień mięso ze wszystkich stron i wlej bulion.
Duś pod przykryciem 10 min, aż mięso będzie miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos stworzy na skrzdełkach gęstą glazurę.
Przed samym końcem wsyp dymkę i podawaj!
Smacznego!
English version
Honey ginger glazed chicken wings
(2 servings)
Ingredients:
10 chicken wings, wasched
3 cloves garlic, chopped into thin slices
5 cm piece of gingerr, minced
3 tablespoons honey
2 tablespoons soy sauce
1/2 cup chicken stock
1 spring onion, cut into small cubes with chives
3 tablespoons oil
Preparation:
Place chicken wings into the pot, cover with water and bring to the boil. Cook for a 10 minutes, discard scum, and drain.
Heat the oil in a deep skillet over medium heat, and add garlic and ginger.
When the garlic starts to brown, add the honey and when it starts to boil add soy sauce andchicken wings wings.
Brown meat on all sides and add chicken stock.
Simmer covered for 10 minutes, until the meat is tender. Then remove the lid and cook until the sauce cover the meat with thick glaze.
Add spring onion and serve!
Enjoy!
Share the post "Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"
Źródło:http://karmelowy.pl/skrzydelka-miodowo-imbirowe