Wykonanie
Share the post "Różowa zupa z pieczoną
cebulą i brokułami/Pink soup with roasted onions and broccoli"No i po świętach;) Po tych kilku dniach objadania się warto troszkę ulżyć żołądkowi i zjeść coś lekkiego, najlepiej gorącą, lekką zupę. Dziś proponuję ją w stylu tajskim, z
buraczkami,
brokułami i pieczoną
czerwoną cebulą z
mlekiem kokosowym. Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:2-3 średnie
buraki ćwikłowe, obrane i pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprz2 małe lub średnie
czerwone cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości
olej rzepakowy1
brokuł, podzielony na różyczki2 puszki
mleka kokosowegoszczypta
chilli w proszkusok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:Umieść
buraki w średnim garnku, dodaj
czosnek i szczyptę
soli, po czym wlej tylko tyle
wody, aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj
buraki do miękkości.W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Pokrojoną
cebulę umieść na naoliwionej blaszce,
skrop olejem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia.Czekając na
buraki i
cebulkę, zagotuj w garnku dobrze osoloną
wodę i wrzuć
brokuły. Gotuj przez 3 minuty, po czym odcedź i przelej zimną
wodą, aby zakończyć proces gotowania dzięki
czemu brokuły będą ugotowane, jednak wciąż chrupiące.Gdy
buraki są już miękkie, dodaj
mleko kokosowe i szczyptę
soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż
brokuły, gotuj przez chwilę i zdejmij zupę z ognia. Dopraw
sokiem z cytryny i
solą,
chilli i
pieprzem.Przelej zupę do miseczek, wyłóż upieczoną
cebulkę i podawaj.Smacznego!

English versionPink soup with roasted onions and broccoli(4 servings)Ingredients:2-3 small to medium beets, peeled and cubed2 garlic cloves, mincedsalt and pepper2 small to medium red onions, peeled and quartered or cut into eighthscanola oil1 head of broccoli, cut into bite-sized florets2 cans coconut milkpinch of
chilli powder1/2 lemon, juicedPrzygotowanie:Add beets to a medium-sized saucepan along with the garlic and a pinch of salt and barely cover with water. Bring to a boil, lower the heat and simmer until beets are tender.Meanwhile, preheat the oven to 180 oC. Place onions on an oiled baking sheet, lightly brush with oil and roast until golden, for about 20 minutes.While waiting for the beets and onions to cook, bring a large pot of well-salted water to a boil and blanch the broccoli for 3 minutes. Immediately drain and cool with cold water to stop the cooking.When the beets are tender, add in coconut milk and a pinch of salt, bring to a gentle boil and simmer for 3 minutes. Add in the broccoli, stir to heat it through and then remove from the heat. Squeeze lemon juice over the soup and adjust salt and
chilli if needed.Ladle the soup into bowls and top with roasted onion wedges and
serve!Enjoy!

Share the post "Różowa zupa z pieczoną
cebulą i brokułami/Pink soup with roasted onions and broccoli"



