ßßß
Składniki:
200 g krewetek koktajlowych1 papryczka chili1 cebula3 ząbki czosnku3 cm korzenia imbirusok z połowy cytrynyłyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażeniaświeża bazyliasólpieprz200 g makaronu żytniego
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Gdy cebulka powoli się smaży kroimy w drobną kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek
W momencie kiedy cebula zmięknie dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek.
Krewetki skrapiamy cytryną oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię krewetki. Wszytko smażymy 3 - 4 minuty.
Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną bazylię.
Gotujemy żytni makaron. Krewetki możemy podać również z kaszą kuskus lub brązowym ryżem.
Całe danie ozdabiamy listkiem bazylii.SMACZNEGO!