Wykonanie
Share the post "Puree z
zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula"Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z
zielonego groszku z dodatkiem
rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe
ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPuree z
zielonego groszku i
rukoli(4 porcje)Składniki:600 g
mrożonego zielonego groszku2
szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała
cebula)3 czubate łyżki gęstej
śmietany 18 %garść posiekanej
rukoliszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
oleju rzepakowegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do garnka najlepiej z grubym dnem wlej
olej i podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną
szalotkę, wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż do zeszklenia.Następnie dodaj posiekaną
rukolę, mrożony
groszek i ponownie wymieszaj. Wlej odrobinę
wody, dopraw
solą i
pieprzem i gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut, aż
groszek stanie się miękki.Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera, dodaj
śmietanę,
gałkę muszkatołową i zmiksuj na puree. Dopraw
solą i
pieprzem, ponownie wymieszaj i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:600 g frozen green peas2 shallots, cut into small dice (or 1 small onion)3 heaped tablespoons of single creamhandful of chopped arugulapinch of nutmeg2 tablespoons of canola oilsalt and pepper to tastePreparation:Heat canola oil ona a medium heat, add shallots and saute , stirring frequently, until translucent.Next add chopped arugula, frozen peas and stir.
Pour in some water, season with salt and pepper and cook, uncovered, for about 10 minutes, until tender.Transfer peas to blneder, add cream and nutmeg and puree until smooth. Season with salt and pepper, mix and
serve.Enjoy!

Share the post "Puree z
zielonego groszku i rukoli/Pea puree with arugula"



