ßßß
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- ok. 650g wieprzowiny z łopatki, ew. innej mało tłustej części- 1 szalotka, ew. mała cebula- 2 ząbki czosnku- olej rzepakowy- sól i pieprz- gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo utarta- mąka do oprószenia mięsa- 2-3 łyżki śmietany kremówki- wodaSposób wykonania:1) Wieprzowinę kroimy na małe kawałki.2) Cebulę i czosnek kroimy jak najdrobniej.3) Rozgrzewamy olej na przykrywanej patelni, lub w garnku, z grubym dnem.4) Szklimy na oleju cebulę z czosnkiem, ok. 2-3 minuty.5) Wrzucamy na cebulę mięso, a następnie posypujemy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką.6) Smażymy, mieszając, kilka minut do lekkiego przyrumienienia mięsa.7) Podlewamy wszystko wodą w małej ilości, tylko tyle, żeby prawie przykrywała mięso.8) Mieszamy, zeskrobując z dna ew. przylgnięte fragmenty mąki i cebuli.9) Przykrywamy i dusimy 20-30 minut.10) Na końcu zabielamy sos śmietaną.Smacznego!Agnieszka