Wykonanie
Cześć =) W dzisiejsze niedzielne popołudnie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
wieprzowinę w sosie z lekką nutą
gałki muszkatołowej. Jej "ciepły" posmak i rozgrzewające właściwości czynią tą potrawę idealną na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Dodatek
cebuli i
czosnku również zapewnia ochronę przed ziąbem i zimowymi chorobami. Zamiast
wieprzowiny można użyć piersi drobiowych, chcąc uzyskać lżejszą wersję, choć nadal o prawie identycznym smaku.

Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- ok. 650g
wieprzowiny z
łopatki, ew. innej mało tłustej części- 1
szalotka, ew. mała
cebula- 2 ząbki
czosnku-
olej rzepakowy-
sól i
pieprz-
gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo utarta-
mąka do oprószenia
mięsa- 2-3 łyżki
śmietany kremówki-
wodaSposób wykonania:1)
Wieprzowinę kroimy na małe kawałki.2)
Cebulę i
czosnek kroimy jak najdrobniej.3) Rozgrzewamy
olej na przykrywanej patelni, lub w garnku, z grubym dnem.4) Szklimy na
oleju cebulę z
czosnkiem, ok. 2-3 minuty.5) Wrzucamy na
cebulę mięso, a następnie posypujemy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
mąką.6) Smażymy, mieszając, kilka minut do lekkiego przyrumienienia
mięsa.7) Podlewamy wszystko
wodą w małej ilości, tylko tyle, żeby prawie przykrywała
mięso.8) Mieszamy, zeskrobując z dna ew. przylgnięte fragmenty
mąki i
cebuli.9) Przykrywamy i dusimy 20-30 minut.10) Na końcu zabielamy sos
śmietaną.Smacznego!Agnieszka