ßßß
(4 porcje)Składniki:1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka, zakręć go i potrząsaj aż stanie się jednolity i kremowy. Polej nim dynię i podawaj z polędwiczkami.Smacznego!
English versionPork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing(4 servings)Ingredients:1½ kg pumpkin, peeled and cut into 1 cm strips2 tsp curry powder1 tbsp honey6 tbsp oil1 tsp balsamic vinegar500-600 g pork tenderloinsea salta pinch of paprika2 tbsp ground black pepper2 tbsp olive oilHoney-lemon dressing:4 tbsp olive oil1 tbsp soy sauce1 tbsp lemon juice1½ tbsp of honey1 clove garlic, mincedpinch of salt and pepperPreparation:In a large bowl, mix pumpkin with curry, honey, oil and vinegar. Preheat the oven to 200 oC. Place pumpkin on baking sheet lined with parchment paper and roast until soft for about 15 minutes.Slice pork loin into 1 cm slices and rub thoroughly with salt, paprika and pepper, next drizzle with olive oil.Preheat a large frying pan with 2 tbsp of oil and add pork. Cook for 2-3 minutes on each side (not too long) until no longer pink. Next place on a plate and set aside to rest for 10 minutes.In the meantime, place all dressing ingredients in a jar and shake it until the mixture becomes creamy. Serve the pumpkin drizzled with dressing with pork.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"


