ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski
2 płaskie łyżeczki curry
1 łyżka miodu
6 łyżek oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
500-600 g polędwiczki wieprzowej
sól morska
szczypta słodkiej papryki w proszku
2 łyżki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki oliwy
Dressing miodowo-cytrynowy:
4 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1½ łyżki miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.
Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.
Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.
W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka, zakręć go i potrząsaj aż stanie się jednolity i kremowy. Polej nim dynię i podawaj z polędwiczkami.
Smacznego!
English version
Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing
(4 servings)
Ingredients:
1½ kg pumpkin, peeled and cut into 1 cm strips
2 tsp curry powder
1 tbsp honey
6 tbsp oil
1 tsp balsamic vinegar
500-600 g pork tenderloin
sea salt
a pinch of paprika
2 tbsp ground black pepper
2 tbsp olive oil
Honey-lemon dressing:
4 tbsp olive oil
1 tbsp soy sauce
1 tbsp lemon juice
1½ tbsp of honey
1 clove garlic, minced
pinch of salt and pepper
Preparation:
In a large bowl, mix pumpkin with curry, honey, oil and vinegar. Preheat the oven to 200 oC. Place pumpkin on baking sheet lined with parchment paper and roast until soft for about 15 minutes.
Slice pork loin into 1 cm slices and rub thoroughly with salt, paprika and pepper, next drizzle with olive oil.
Preheat a large frying pan with 2 tbsp of oil and add pork. Cook for 2-3 minutes on each side (not too long) until no longer pink. Next place on a plate and set aside to rest for 10 minutes.
In the meantime, place all dressing ingredients in a jar and shake it until the mixture becomes creamy. Serve the pumpkin drizzled with dressing with pork.
Enjoy!
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"
Źródło:http://karmelowy.pl/poledwiczka-wieprzowa-z-pieczona-dynia-i-dressingiem-miodowym-pork-tenderloin-with-roasted-pumpkin-and-honey-dressing