Wykonanie
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną
dynią i dressingiem
miodowym /
Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z
polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem
miodowo-
cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki
curry1 łyżka
miodu6 łyżek
oleju1 łyżeczka
octu balsamicznego500-600 g
polędwiczki wieprzowej
sól morskaszczypta
słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego
pieprzu czarnego2 łyżki
oliwyDressing
miodowo-
cytrynowy:4 łyżki
oliwy1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny1½ łyżki
miodu1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z
curry,
miodem,
olejem i
octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie
solą,
papryką i
pieprzem, po czym
skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki
oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby
mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka, zakręć go i potrząsaj aż stanie się jednolity i kremowy. Polej nim
dynię i podawaj z polędwiczkami.Smacznego!

English version
Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing(4 servings)Ingredients:1½ kg pumpkin, peeled and cut into 1 cm strips2 tsp
curry powder1 tbsp honey6 tbsp oil1 tsp balsamic vinegar500-600 g
pork tenderloinsea salta pinch of
paprika2 tbsp ground black pepper2 tbsp
olive oilHoney-lemon dressing:4 tbsp
olive oil1 tbsp soy sauce1 tbsp lemon juice1½ tbsp of honey1 clove garlic, mincedpinch of salt and pepperPreparation:In a large bowl, mix pumpkin with
curry, honey, oil and vinegar. Preheat the oven to 200 oC. Place pumpkin on baking sheet lined with parchment paper and roast until soft for about 15 minutes.Slice
pork loin into 1 cm slices and rub thoroughly with salt,
paprika and pepper, next drizzle with
olive oil.Preheat a large frying pan with 2 tbsp of oil and add
pork. Cook for 2-3 minutes on each
side (not too long) until no longer pink. Next place on a
plate and set aside to rest for 10 minutes.In the meantime, place all dressing ingredients in a jar and shake it until the mixture becomes creamy.
Serve the pumpkin drizzled with dressing with
pork.Enjoy!

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną
dynią i dressingiem
miodowym /
Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"



