ßßß
(4 porcje)Składniki:450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki)1 ½ łyżki oliwy z oliwek2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznego½ łyżki miodu½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki¼ łyżeczki granulowanego czosnku¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanegoPrzygotowanie:Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości.W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn.Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!
English versionBalsamic honey roasted potatoes(4 servings)Ingredients:450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters)1½ tbsp olive oil2 tbsp olive oil1 tbsp balsamic vinegar½ tbsp honey½ tsp paprika¼ tsp garlic powder¼ tsp salt¼ tsp fresh rosemary, roughly choppedPreparation:Mix the potatoes with the 1½ tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Place on a baking sheet and bake at 200 oC for 30 minutes or until a fork is easily able to pierce the potatoes.While the potatoes are cooking, whisk together the remaining 2 tbsp olive oil, balsamic vinegar, honey, paprika, garlic, salt, and fresh rosemary.When the potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and serve!Enjoy!
Share the post "Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes"


