Wykonanie
Share the post "Balsamiczno-
miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego. Pieczone
ziemniaki w
sosie balsamiczno-
miodowym z dodatkiem aromatycznego
rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z
mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki)1 ½ łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznego½ łyżki
miodu½ łyżeczki mielonej
słodkiej papryki¼ łyżeczki granulowanego
czosnku¼ łyżeczki
soli¼ łyżeczki świeżego
rozmarynu, posiekanegoPrzygotowanie:Wymieszaj
ziemniaki z 1 ½ łyżki
oliwy z oliwek i dopraw porządnie
solą i
pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości.W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki
oliwy z oliwek,
ocet balsamiczny,
miód,
paprykę,
czosnek,
sól i
rozmaryn.Wyjmij gotowe
ziemniaki z piekarnika, polej
sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!
English versionBalsamic honey roasted potatoes(4 servings)Ingredients:450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters)1½ tbsp
olive oil2 tbsp
olive oil1 tbsp balsamic vinegar½ tbsp honey½ tsp
paprika¼ tsp garlic powder¼ tsp salt¼ tsp fresh rosemary, roughly choppedPreparation:Mix the potatoes with the 1½ tbsp
olive oil and salt and pepper to taste. Place on a baking sheet and bake at 200 oC for 30 minutes or until a fork is easily able to pierce the potatoes.While the potatoes are cooking,
whisk together the remaining 2 tbsp
olive oil, balsamic vinegar, honey,
paprika, garlic, salt, and fresh rosemary.When the potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and
serve!Enjoy!
Share the post "Balsamiczno-
miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes"