Wykonanie
Lubię przygotowywać
mięsa pieczone z dodatkiem
miodu, dzięki któremu zyskują wspaniały smak, ale i ładnie rumianą skórkę .Dzisiaj przepis na
karkówkę w miodzie, ale polecam też pieczoną
szynkę w miodzie i z
czosnkiem .
1,5 kg
karkówki2 ząbki
czosnku pokrojone na paseczki3 łyżki
oliwy3 łyżki
miodułyżka
papryki słodkiejłyżeczka
papryki ostrejłyżeczka
soliłyżka
zielonego pieprzukilka gałązek
rozmarynuKarkówkę naszpikować kawałkami
czosnku - zrobić 1 cm nacięcie w
mięsie, na głębokość około 2 cm i w powstałe miejsce wkładać kawałki
czosnku.
Karkówkę natrzeć marynatą powstała z wymieszania
oliwy,
miodu, przypraw i
rozmarynu.Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałość po marynacie.Piec przez 1 , 5 godziny - 15 minut przed końcem ostrożnie rozciąć worek i podpiec by skórka się zrumieniła.