ßßß Cookit - przepis na Karkówka w miodzie

Karkówka w miodzie

nazwa

Wykonanie

Lubię przygotowywać mięsa pieczone z dodatkiem miodu, dzięki któremu zyskują wspaniały smak, ale i ładnie rumianą skórkę .Dzisiaj przepis na karkówkę w miodzie, ale polecam też pieczoną szynkę w miodzie i z czosnkiem .
1,5 kg karkówki
2 ząbki czosnku pokrojone na paseczki
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka soli
łyżka zielonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu
Karkówkę naszpikować kawałkami czosnku - zrobić 1 cm nacięcie w mięsie, na głębokość około 2 cm i w powstałe miejsce wkładać kawałki czosnku.
Karkówkę natrzeć marynatą powstała z wymieszania oliwy, miodu, przypraw i rozmarynu.
Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałość po marynacie.
Piec przez 1 , 5 godziny - 15 minut przed końcem ostrożnie rozciąć worek i podpiec by skórka się zrumieniła.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/11/karkowka-w-miodzie.html