Wykonanie
Po deszczowym tygodniu weekend zapowiada się
słoneczny i ciepły. W sam raz na urządzenie grilla. Przygotowywanie jedzenia dla znajomych czy rodziny jest dla mnie wielką przyjemnością. Najprzyjemniej jednak jak wszystkim smakuje. Ten przepis na
karkówkę wykorzystuję już któryś raz z kolei i jest rewelacyjny.
Mięso jest słodko - ostre, miękkie i soczyste. Palce lizać. Najlepiej podawać z
sosem czosnkowym lub
śliwkowym.przepis na marynatę: Kwestia Smaku
1 kg
karkówki30 g
masła1 ząbek
czosnku2 płaskie łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
miodu2 łyżki
koncentratu pomidorowego (bardzo dobry jest z M&S)1 łyżka
słodkiej papryki2 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
soliMarynata: w rondlu, na najmniejszym ogniu, roztopić
masło i dodać przepuszczony przez praskę ząbek
czosnku. Lekko podsmażać ok 30 sek. Następnie dodać
cukier i mieszać do momentu roztopienia.
Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie.
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem (szczególnie partie tłuszczu). Gdy marynata będzie chłodna, do rondla dodać
mięso i dokładnie wymieszać je z marynatą (najlepiej robić to ręką).Wstawić do lodówki na min. pół godziny.Tak zamarynowane
mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony.
Smacznego! ;-)