ßßß Cookit - przepis na Czas na grilla - karkówka w słodko-ostrej marynacie

Czas na grilla - karkówka w słodko-ostrej marynacie

nazwa

Wykonanie

Po deszczowym tygodniu weekend zapowiada się słoneczny i ciepły. W sam raz na urządzenie grilla. Przygotowywanie jedzenia dla znajomych czy rodziny jest dla mnie wielką przyjemnością. Najprzyjemniej jednak jak wszystkim smakuje. Ten przepis na karkówkę wykorzystuję już któryś raz z kolei i jest rewelacyjny. Mięso jest słodko - ostre, miękkie i soczyste. Palce lizać. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub śliwkowym.
przepis na marynatę: Kwestia Smaku
1 kg karkówki
30 g masła
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego (bardzo dobry jest z M&S)
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
Marynata: w rondlu, na najmniejszym ogniu, roztopić masło i dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Lekko podsmażać ok 30 sek. Następnie dodać cukier i mieszać do momentu roztopienia. Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie.
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem (szczególnie partie tłuszczu). Gdy marynata będzie chłodna, do rondla dodać mięso i dokładnie wymieszać je z marynatą (najlepiej robić to ręką).
Wstawić do lodówki na min. pół godziny.
Tak zamarynowane mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony.
Smacznego! ;-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2014/05/czas-na-grilla-karkowka-bbq.html