ßßß Cookit - przepis na Klasyk dla łasuchów! Karkówka z grilla

Klasyk dla łasuchów! Karkówka z grilla

nazwa

Wykonanie

Karkówa! Karkóweczka! Tłuszczyk! Mięsko!
Takkk, uwielbiamy i grillujemy. Tylko dlaczego tak dużo osób kupuje gotowce z marketu? To takie proste! Zamarynować i zgrillować... Nie jest proste? Nie wiecie jak?
A tak:
Mięso musi być marmurkowe, czyli z wieloma przerostami tłuszczu - wtedy będzie soczyste, nie może też być od części schabu. Najlepiej grillować na dębinie. Ja tak zawsze robię. No ale nie każdy ma do niej dostęp ;) Nie używajcie też śmierdzących, toksycznych podpałek, w końcu można rozpalić grilla suchymi gałęziami!
Pamiętajcie, żeby nasz podkład - czy to dębina, czy brykiet, czy węgiel był dobrze rozżarzony. Nie powinien pojawiać się ogień, jeśli tak się dzieje, wystarzczy ugasić wodą - zróbcie w nakrętce od butelki dziurkę :)
A teraz grillujemy!
składniki
kg karkówki
marynata:
posiekany ząbek czonku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka soli
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
łyżeczka miodu
łyżka oliwy z oliwek
4 posiekane liście szałwii
łyżka rozmarynu
przygotowanie
Karkówkę płuczemy, kroimy w plastry o grubości 1, 1/2 cm. Wkładamy do miski. Szykujemy marynatę, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, posmakuj i zobacz czy nie jest za mało słona.
Naszą mieszankę wcieramy w mięso, przykrywamy całość i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie możemy już grillować. Długość grillowania jest różna, w zależności od intesywności żaru i temperatury. Musicie pilnować, żeby nie przesuszyć, nie możecie też podać surowej karkówki.
Jeśli macie wątpliwości czy mięso jest gotowe, przekrójcie jeden kawałek. Z czasem dojdziecie do wprawy ;)
Bona Apetita !
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/06/klasyk-dla-asuchow-karkowka-z-grilla.html