Wykonanie
Karkówa! Karkóweczka! Tłuszczyk!
Mięsko!Takkk, uwielbiamy i grillujemy. Tylko dlaczego tak dużo osób kupuje gotowce z marketu? To takie proste! Zamarynować i zgrillować... Nie jest proste? Nie wiecie jak?A tak:
Mięso musi być marmurkowe, czyli z wieloma przerostami tłuszczu - wtedy będzie soczyste, nie może też być od części
schabu. Najlepiej grillować na dębinie. Ja tak zawsze robię. No ale nie każdy ma do niej dostęp ;) Nie używajcie też śmierdzących, toksycznych podpałek, w końcu można rozpalić grilla suchymi gałęziami!Pamiętajcie, żeby nasz podkład - czy to dębina, czy brykiet, czy węgiel był dobrze rozżarzony. Nie powinien pojawiać się ogień, jeśli tak się dzieje, wystarzczy ugasić
wodą - zróbcie w nakrętce od butelki dziurkę :)A teraz grillujemy!składnikikg
karkówkimarynata:posiekany ząbek czonku2 łyżeczki
musztardy sarepskiej2 łyżki
octu balsamicznegołyżeczka
soliłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
kardamonuszczypta
imbirułyżeczka
miodułyżka
oliwy z oliwek4 posiekane liście
szałwiiłyżka
rozmarynuprzygotowanie
Karkówkę płuczemy, kroimy w plastry o grubości 1, 1/2 cm. Wkładamy do miski. Szykujemy marynatę, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, posmakuj i zobacz czy nie jest za mało słona.Naszą mieszankę wcieramy w
mięso, przykrywamy całość i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.Po tym czasie możemy już grillować. Długość grillowania jest różna, w zależności od intesywności żaru i temperatury. Musicie pilnować, żeby nie przesuszyć, nie możecie też podać surowej
karkówki.Jeśli macie wątpliwości czy
mięso jest gotowe, przekrójcie jeden kawałek. Z czasem dojdziecie do wprawy ;)
Bona Apetita !