Wykonanie
Składniki4 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
papryki słodkiej3/4 łyżeczki
papryki ostrej1 łyżeczka
soliWykonaniejeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
oliwę wymieszać dokładnie ze wszystkimi
przyprawamitak przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, smarować tortille z obu stron – jak najcieńszą warstwą tłuszczu i tak, by równomiernie rozprowadzić wszystkie
przyprawy. Można też posmarować tortille samą
oliwą, a dopiero
potem obsypać je
przyprawami, jednak ja preferuję pierwszy sposóbposmarowane tortille pokroić za pomocą radełka lub
ostrego nożna, na 12 trójkątnych części – tak, jak kroi się pizzę. Sprawdza się to przy plackach do rozmiaru max 24 cm. Przy większych tortillach trójkąty byłyby za duże, więc trzeba placki podzielić inaczej, na mniejsze trójkąty – by
chipsy były poręcznenastępnie trójkąty rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 180°C, przez 6 do 10 min. – do momentu, gdy nachosy zaczną się rumienić, ale nie dłużej. Może to trwać różnie, zależnie od piekarnika, więc najlepiej je obserwowaćwystudzić i podawać. Jeśli chcemy je przechować na później, to zamknąć je szczelnie, np. w puszce, by pozostały chrupkie.