ßßß Cookit - przepis na Nachos z tortilli pszennej

Nachos z tortilli pszennej

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka soli
Wykonanie
jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
oliwę wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami
tak przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, smarować tortille z obu stron – jak najcieńszą warstwą tłuszczu i tak, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Można też posmarować tortille samą oliwą, a dopiero potem obsypać je przyprawami, jednak ja preferuję pierwszy sposób
posmarowane tortille pokroić za pomocą radełka lub ostrego nożna, na 12 trójkątnych części – tak, jak kroi się pizzę. Sprawdza się to przy plackach do rozmiaru max 24 cm. Przy większych tortillach trójkąty byłyby za duże, więc trzeba placki podzielić inaczej, na mniejsze trójkąty – by chipsy były poręczne
następnie trójkąty rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180°C, przez 6 do 10 min. – do momentu, gdy nachosy zaczną się rumienić, ale nie dłużej. Może to trwać różnie, zależnie od piekarnika, więc najlepiej je obserwować
wystudzić i podawać. Jeśli chcemy je przechować na później, to zamknąć je szczelnie, np. w puszce, by pozostały chrupkie.
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/nachos-z-tortilli-pszennej