ßßß
(4 porcje, 16 placków)Składniki na ciasto:1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków2 jajka120-140 g mąkisólSkładniki na farsz:500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkęsól, pieprz1 łyżka masłaSkładniki na panierkę:1/2 szklanki tartej bułki1 jajko roztrzepanePrzygotowanie:W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku.W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe).Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki.Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące!Smacznego!
English versionPotato cakes with duck filling(4 servings, 16 cakes)Ingredients for the dough:1 kg potatoes, cooked until tender2 eggs120-140 g of floursaltIngredients for the filling:500 g cooked duck or chicken meat, cut into small cubes2 hard-cooked eggs, cut into small cubes1-2 onions, cut into small cubessalt and pepper1 tablespoon butterIngredients for the coating:1/2 cup breadcrumbs1 egg beatenPreparation:To prepare the filling, heat a large skillet over medium heat with a tablespoon of butter and add the onions. Cook until translucent, next place in the bowl and mix with the duck and hard-boiled eggs. Season with salt and pepper to taste.To prepare cakes, press potates through potato ricer, or blend until smooth and mix with flour and eggs (the dough should be firm).On a floured surface roll dough into a 6-7 cm wide log and cut into 16 slices. Flatten each one, place some of the filling and form into cake shape.Dredge each one in egg and breadcrumbs and cook on the large skillet with a little of oil until nice and golden brown. Serve hot!Enjoy!
Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"


