ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki

nazwa

Wykonanie

Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"
Dziś przedstawiam przepis kuchni regionalnej z książki nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”. Danie w oryginale nazywa się „rożki białostockie”, ja jednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje, 16 placków)
Składniki na ciasto:
1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków
2 jajka
120-140 g mąki
sól
Składniki na farsz:
500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę
2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę
1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
sól, pieprz
1 łyżka masła
Składniki na panierkę:
1/2 szklanki tartej bułki
1 jajko roztrzepane
Przygotowanie:
W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe).
Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki.
Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące!
Smacznego!
English version
Potato cakes with duck filling
(4 servings, 16 cakes)
Ingredients for the dough:
1 kg potatoes, cooked until tender
2 eggs
120-140 g of flour
salt
Ingredients for the filling:
500 g cooked duck or chicken meat, cut into small cubes
2 hard-cooked eggs, cut into small cubes
1-2 onions, cut into small cubes
salt and pepper
1 tablespoon butter
Ingredients for the coating:
1/2 cup breadcrumbs
1 egg beaten
Preparation:
To prepare the filling, heat a large skillet over medium heat with a tablespoon of butter and add the onions. Cook until translucent, next place in the bowl and mix with the duck and hard-boiled eggs. Season with salt and pepper to taste.
To prepare cakes, press potates through potato ricer, or blend until smooth and mix with flour and eggs (the dough should be firm).
On a floured surface roll dough into a 6-7 cm wide log and cut into 16 slices. Flatten each one, place some of the filling and form into cake shape.
Dredge each one in egg and breadcrumbs and cook on the large skillet with a little of oil until nice and golden brown. Serve hot!
Enjoy!
Share the post "Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling"
Źródło:http://karmelowy.pl/placki-ziemniaczane-z-nadzieniem-z-kaczki-potato-cakes-with-duck-filling