Wykonanie
kotlety ziemniaczane – szybki przepis na wegetariańskie danieKotlety ziemniaczane sporządzane są z ugotowanych
ziemniaków, stąd danie to jest dobrą alternatywą wykorzystania
ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały np. z obiadu. w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Świetnie smakują same np. z
sosem pieczeniowym lub jako dodatek
skrobiowy do ulubionego dania
mięsnego.kotlety ziemniaczane – składniki500 g ugotowanych
ziemniaków1
jajko1 duża czerwona ewentualnie biała
cebula2 – 3 łyżki
mąki pełnoziarnistej
sól,
pieprzostra papryka w proszkutłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczeniaPodane składniki wystarczą do przygotowania około 10 średnich kotletów.kotlety ziemniaczane – przygotowanieObraną i opłukaną
cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.W misce łączymy rozgniecione
ziemniaki z
jajkiem, 2-3 łyżkami
mąki pełnoziarnistej i przesmażoną
cebulą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ostrą sproszkowaną
papryką.Maczając ręce w wodzie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej.Kotlety smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony aż nabiorą złotego, rumianego koloru.Serwujemy gorące.