ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

kotlety ziemniaczane – szybki przepis na wegetariańskie danie
Kotlety ziemniaczane sporządzane są z ugotowanych ziemniaków, stąd danie to jest dobrą alternatywą wykorzystania ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały np. z obiadu. w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Świetnie smakują same np. z sosem pieczeniowym lub jako dodatek skrobiowy do ulubionego dania mięsnego.
kotlety ziemniaczane – składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 duża czerwona ewentualnie biała cebula
2 – 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Podane składniki wystarczą do przygotowania około 10 średnich kotletów.
kotlety ziemniaczane – przygotowanie
Obraną i opłukaną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce łączymy rozgniecione ziemniaki z jajkiem, 2-3 łyżkami mąki pełnoziarnistej i przesmażoną cebulą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą sproszkowaną papryką.
Maczając ręce w wodzie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Kotlety smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony aż nabiorą złotego, rumianego koloru.
Serwujemy gorące.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/kotlety-ziemniaczane