Wykonanie
Mam słabość do
makaronów zapiekanych z
serem…najlepiej z dużą ilością
sera:). Tym razem proponuję penne z pieczonymi
szparagami i
porem,
groszkiem,dużą ilością świeżych
ziół w sosie z
ricotty, a to wszystko zapieczone pod
mozzarellą. To danie jest wyjątkowo smaczne i pomimo tego,że jest wegetariańskie, zachwyci każdego.Ponadto,co najważniejsze, jest łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!Scroll down for English version(6-8 porcji)Składniki:pęczek
szparagów (u mnie białe,ale mogą być też zielone) pokrojonych na plasterki2 duże
pory,umyte i pokrojone na plasterki (tylko jasna i jasnozielona część)1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii2 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszki1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego1 szklanka
ricotty400 g
makaronu penne1 1/2 szklanki mrożonego
groszkusól i
pieprz do smaku1/2 szklanki startej na tarce
mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz)Przygotowanie:Włóż
szparagi i
pora do żaroodpornego naczynia i wymieszaj je z
oliwą z oliwek. Umieść naczynie w nagrzanym do 220 oC piekarniku i piecz ok 15 minut,lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.W misce wymieszaj
ricottę,
bazylię,
pietruszkę i
czosnek.
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jedynie na minutę przed zakończeniem gotowani wsyp do niego mrożony
groszek. Następnie całość odcedź,zachowując ok 1/4 szklanki płynu.Wymieszaj
makaron i
groszek z pieczonymi warzywami,
ziołową ricottą i odlanym płynem. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startą
mozzarellą.Włóż do wciąż nagrzanego piekarnika i piecz tylko do momentu roztopienia się
sera (ok. 5 minut).Smacznego!

(English version)Penne with spring vegetables and
ricotta cheese baked with
mozzarella(6-8 servings)Ingredients:bunch of asparagus cut into slices2 large leeks, washed and cut into slices (only white and light green parts)1 tablespoon
olive oil2 tablespoons chopped fresh basil2 tablespoons chopped fresh parsley1/4 teaspoon granulated garlic1 cup
ricotta400 g penne1 1/2 cups frozen peassalt and pepper to taste1/2 cup grated
mozzarella cheese (or
more if you like)Preparation:Put the asparagus and leeks in the baking pan and mix them with
olive oil. Place it in a preheated oven (220 ° C) and bake for about 15 minutes, or until the veggies are tender and lightly browned.Mix
ricotta, basil, parsley and garlic in a bowl.Cook pasta as directed on the package and add the frozen peas during the last minute of the process. Scoop out 1/4 cup of liquid and put it away on the
side. Next, drain the pasta and peas.Mix the pasta and peas with roasted vegetables, herb
ricotta and reserved pasta water. Season with salt and pepper to taste.Add the pasta to the baking pan and sprinkle with grated
mozzarella.Bake just until the cheese
melts (about 5 minutes).Enjoy!Share the post "Penne z wiosennymi warzywami i
ricottą zapiekane pod
mozzarellą"



