Składniki (6-8 porcji):pęczek szparagów2 duże pory (tylko jasna i jasnozielona część)1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki posiekanej świeżej bazylii2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki1/4 łyżeczki czosnku granulowanego1 szklanka ricotty400 g makaronu (najlepszy będzie penne)1 1/2 szklanki mrożonego groszkusól i pieprz do smaku1 kulka mozzarelliOd szparagów odłamać końcówkę, umyć i pokroić na plasterki. Pory umyć i także pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Włożyć szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszać z oliwą z oliwek. Umieścić naczynie w nagrzanym do 220 st piekarniku i piec około 15 minut lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.W misce wymieszać ricottę, bazylię, pietruszkę i czosnek.Makaron ugotować al dente, UWAGA - na minutę przed zakończeniem gotowania wsypać do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedzić, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.Wymieszać makaron i groszek z pieczonymi warzywami, ricottą z ziołami i odlanym płynem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startą mozzarellą.Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 10 minut, do zarumienienia się sera.*Przepis znalazłam TUTAJ