ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z makaronem i szparagami

Zapiekanka z makaronem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki (6-8 porcji):
pęczek szparagów
2 duże pory (tylko jasna i jasnozielona część)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 szklanka ricotty
400 g makaronu (najlepszy będzie penne)
1 1/2 szklanki mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli
Od szparagów odłamać końcówkę, umyć i pokroić na plasterki. Pory umyć i także pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Włożyć szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszać z oliwą z oliwek. Umieścić naczynie w nagrzanym do 220 st piekarniku i piec około 15 minut lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.
W misce wymieszać ricottę, bazylię, pietruszkę i czosnek.
Makaron ugotować al dente, UWAGA - na minutę przed zakończeniem gotowania wsypać do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedzić, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Wymieszać makaron i groszek z pieczonymi warzywami, ricottą z ziołami i odlanym płynem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startą mozzarellą.
Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 10 minut, do zarumienienia się sera.
*Przepis znalazłam TUTAJ
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/07/zapiekanka-z-makaronem-i-szparagami.html