Wykonanie
Share the post "Naleśniki nadziewane
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms"Dziś proponuję danie, być może mało dietetyczne, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Domowe naleśniki nadziewane pieczonym
kurczakiem, moim ulubionym
szpinakiem,
pieczarkami i
mozzarellą. Zapieczone w piekarniku i następnie podane z przepysznym sosem
serowym przypadną do gustu każdemu. Wbrew pozorom przygotowanie ich jest szybkie i łatwe. Polecam na obiad lub rodzinną kolacjęScroll down for recipe in English

(8 naleśników)Składniki na naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2
jajka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody2 łyżki roztopionego
masła1/2 łyżeczka
masła, najlepiej klarowanego, do smażeniaSkładniki na nadzienie:2 szklanki upieczonego
kurczaka, podzielonego na najlepiej na włókna lub pokrojonego w kostkę2 łyżeczki
oleju rzepakowego200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki4 ubite szklanki liści młodego
szpinaku1 szklanka startej
mozzarelliSkładniki na sos:1 szklanka
mleka1 łyżka
mąki kukurydzianej lub
skrobi kukurydzianej2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku1/2 szklanki
startego sera (np.
mozzarelli lub innego ulubionego żółtego)Przygotowanie naleśników:W jednej misce wymieszaj
mąkę z
solą, w drugiej roztrzep
jajka z
mlekiem,
wodą i
masłem. Bardzo dokładnie wymieszaj masę jajeczną z
mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.Na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej łyżeczkę
masła klarowanego. Wylej na nią chochlę ciasta, i poruszając patelnią rozprowadź je równomiernie na jej dnie. Smaż do zarumienienia przez ok. 2 min po czym przełóż na drugą stronę i podsmaż kolejną minutę także do zarumienienia. Przełóż usmażonego naleśnika na talerz i powtórz smażenie z resztą ciasta.Przygotowanie nadzienia:Na średnim ogniu rozgrzej na patelni
olej rzepakowy, po czym włóż
pieczarki. Smaż do zarumienienia, około 4-5 minut, po czym dopraw
solą i
pieprzem i przełóż je do miseczki.Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżeczkę
oleju i włóż
szpinak. Smaż do „zwiędnięcia”, około 2 minut. Dopraw go
solą i
pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.Na rozłożone naleśniki wyłóż równomiernie
kurczaka,
pieczarki,
szpinak i
mozzarellę. Zawiń górę i dół każdego naleśnika i zroluj. Ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.Włóż naczynie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i zapiekaj przez 8-10 minut, aż
ser w środku się rozpuści a wierzch naleśników lekko zarumieni.Przygotowanie sosu:W trakcie pieczenia naleśników przygotuj sos. W małym rondelku wymieszaj trzepaczką
mleko i
mąkę kukurydzianą. Następnie wmieszaj
masło,
sól i
pieprz.Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę cały czas mieszając trzepaczką. Wsypuj po trochu stary
ser, aż się ładnie rozpuści i powstanie gładki sos. Zdejmij go z ognia, przykryj i odstaw.Podawaj zapieczone naleśniki polane sosem
serowym.Smacznego!

English versionSavory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms(8 crepes)Ingredients for crepes:1 cup all purpose
flour1/4 tsp salt2 whole eggs1/2 cup milk1/2 cup water2 tbsp melted butter1/2 tsp butter for cookingIngredients for filling:2 cups roasted chicken, shredded2 tsp canola oil, divided200 g mushrooms, sliced4 cups spinach1 cup shredded
mozzarella cheeseIngredients for cheese sauce:1 cup milk1 tablespoon cornstarch2 tablespoons buttersalt and pepper to taste1/2 cup shredded cheese (eg,
mozarella or Swiss)Preparation of crepes:
Make the crepe batter by whisking together the
flour and salt in a medium bowl.
Whisk together eggs, milk, water and butter in another bowl. Add the egg mixture to the
flour mix and
whisk until combined.Heat 1 tsp butter in a nonstick saute pan over medium heat. Add 1/4 cup batter to the pan and swirl the pan to create an even layer. Cook until the crepe becomes lightly golden, about 2 minutes. Flip over and cook on the other
side for another minute. Remove from heat and keep warm while cooking the remaining batter.Preparation of filling:Prepare the fillings. Heat oil in saute pan over medium heat. Add mushrooms and saute until browned, about 4-5 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.In the same pan, heat another tsp of oil. Add the spinach and cook until wilted, about 2 minutes. Season with salt and pepper. Remove from heat and set aside.Assemble the crepes by filling them with the chicken, mushrooms, spinach and cheese and wrap the crepes.Reheat crepes in preheated oven to 180 oC until cheese
melts, for 8-10 minutes.Preparation of cheese sauce:While the crepes are baking, in a small saucepan, combine milk and cornstarch and stir until dissolved. Add butter, salt and pepper.Bring to a boil, then simmer on medium heat for 1 minute stirring constantly. Slowly add shredded cheese and
whisk until all cheese is melted and sauce is smooth. Then remove from heat, cover and set aside.
Serve baked crepes drizzled with white cheese sauce.Enjoy!Share the post "Naleśniki nadziewane
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms"



