Wykonanie
Share the post "Mule w
białym winie / Moules marinière"Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w wersji najłatwiejszej w stylu francuskim.
Małże duszone są w aromatyzowanym
tymiankiem,
pietruszką i
liściem laurowym białym winie z
cebulą i
czosnkiem. Łatwiej przygotować się ich chyba już nie da i warto też wspomnieć, że danie to jest bardzo niskokaloryczneW celu uzyskania jak najlepszego efektu, skorzystałam z przepisu Gordona Ramsaya z jego książki „World Kitchen”. Przygotujcie też dużo świeżego
pieczywa do maczania w pysznym sosie, który wytworzy się podczas duszenia. Pyszne!Na moim blogu przedstawiłam już kilka, także przepysznych przepisów, które warte są wypróbowania:Mule w sosie z
białego wina z
cebulą i
pomidoramiMule w sosie z
białego wina i
sera pleśniowegoMule w sosie
śmietanowo-cydrowymMule z
kurkamiScroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:1 kg żywych muli1
cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę1
szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę1 ząbek
czosnku, obrany i drobniutko posiekany1
liść laurowy3 gałązki
tymiankugarść
natki pietruszki, listki posiekane, oddzielone od łodyżek200 ml białego
wytrawnego winamielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Wyszczotkuj mule pod zimną, bieżącą
wodą, zdrap nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuń zielone „brody”. Przejrzyj dokładnie wszystkie mule, wyrzuć te popękane i te otwarte, które nie zamkną się po ostukaniu. Dokładnie je opłucz i odstaw.Do dużego garnka włóż
cebulę,
szalotkę,
czosnek,
liść laurowy,
tymianek, łodygi
pietruszki. Doprowadź do wrzenia, włóż delikatnie oczyszczone
małże i przykryj garnek dobrze dopasowaną przykrywką. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa i gotuj mule przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie wyrzuć te, które się nie otworzyły i dopraw dużą szczyptą
pieprzu,
Małże same z siebie są dosyć słone, więc prawdopodobnie sos nie będzie potrzebował już
soli.Wyłóż mule wraz z sosem do dużych misek i posyp obficie posiekanymi listkami
natki pietruszki. Podawaj natychmiast, pamiętając o przygotowaniu dużej miski na muszle.Smacznego!

English versionMoules marinière(4 servings)Ingredients:1 kg live mussels1 onion, peeled and finely chopped1 shallot, peeled and finely chopped1 garlic clove, pelled and finely chopped1 bay leaf3 thyme sprigshandful of flat-leaf parsley, stalks separated, leaves chopped200 ml dry white
wineblack pepperPreparation:Scrub the mussels clean under cold running water, scraping off any barnacles with a knife and tugging away and beards. Check over the mussles, discarding any that are cracked or open and do not close when sharply tapped. Rinse well and set aside.Place the onion, shallot, garlic, bay leaf, thyme, parsley stalks and
wine in a large pan. Bring to the boil, then tip in the mussels and cover the pan with a tight-fitting lid. Give the pan one or two shakes, then let the mussls steam for 3-4 minutes until they have opened. Discard any that remain closed. Season with a good grinding of pepper. Mussels are naturally salty so you probably won’t need to add salt.Divide the mussels and cooking juices between warm large bowls and sprinkle with the chopped parsley.
Serve immediately, remembering to provide bowls for the discarded empty shells.Enjoy!

Share the post "Mule w
białym winie / Moules marinière"



