ßßß
Mule, czyli niewielkie małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje...Składniki na kolację dla 2 osób:1 kg świeżych muli2 średnie cebuleszklanka białego wytrawnego wina2 łyżki masła klarowanegogałązka świeżego tymiankusolidna garść posiekanej natki pietruszkiZaczynamy od porządnego wyczyszczenia muli - wyrzucamy muszle otwarte (wcześniej należy muszlę popukać, jeżeli nie reaguje to znaczy, że jest martwa i należy ją wyrzucić), porządnie przepłukujemy muszle pod chłodną bieżącą wodą (nie można ich moczyć bo się pootwierają), nożykiem usuwamy wszelkie narośla i niepotrzebne elementy i mule są gotowe do przyrządzania!W dużym, szerokim garnku na maśle zeszkliłam drobno posiekaną cebulkę, dodałam wino, doprowadziłam do wrzenia i wrzuciłam mule wraz z gałązką tymianku. Gotowały się 5 minut pod przykryciem. Garnkiem ze 2 razy potrząsnęłam, żeby wszystkie muszle miały szansę się otworzyć.Mule podałam obficie pospane natką pietruszki, ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.Smacznego!