Wykonanie
Mule, czyli niewielkie
małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z
białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje...Składniki na kolację dla 2 osób:1 kg świeżych muli2 średnie
cebuleszklanka białego
wytrawnego wina2 łyżki
masła klarowanegogałązka świeżego
tymiankusolidna garść posiekanej
natki pietruszkiZaczynamy od porządnego wyczyszczenia muli - wyrzucamy muszle otwarte (wcześniej należy muszlę popukać, jeżeli nie reaguje to znaczy, że jest martwa i należy ją wyrzucić), porządnie przepłukujemy muszle pod chłodną bieżącą
wodą (nie można ich moczyć bo się pootwierają), nożykiem usuwamy wszelkie narośla i niepotrzebne elementy i mule są gotowe do przyrządzania!W dużym, szerokim garnku na
maśle zeszkliłam drobno posiekaną
cebulkę, dodałam
wino, doprowadziłam do wrzenia i wrzuciłam mule wraz z gałązką
tymianku. Gotowały się 5 minut pod przykryciem. Garnkiem ze 2
razy potrząsnęłam, żeby wszystkie muszle miały szansę się otworzyć.Mule podałam obficie pospane
natką pietruszki, ze świeżą
bagietką i kieliszkiem
białego wina.Smacznego!