ßßß Cookit - przepis na Mule po marynarsku

Mule po marynarsku

nazwa

Wykonanie

Mule, czyli niewielkie małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje...
Składniki na kolację dla 2 osób:
1 kg świeżych muli
2 średnie cebule
szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
gałązka świeżego tymianku
solidna garść posiekanej natki pietruszki
Zaczynamy od porządnego wyczyszczenia muli - wyrzucamy muszle otwarte (wcześniej należy muszlę popukać, jeżeli nie reaguje to znaczy, że jest martwa i należy ją wyrzucić), porządnie przepłukujemy muszle pod chłodną bieżącą wodą (nie można ich moczyć bo się pootwierają), nożykiem usuwamy wszelkie narośla i niepotrzebne elementy i mule są gotowe do przyrządzania!
W dużym, szerokim garnku na maśle zeszkliłam drobno posiekaną cebulkę, dodałam wino, doprowadziłam do wrzenia i wrzuciłam mule wraz z gałązką tymianku. Gotowały się 5 minut pod przykryciem. Garnkiem ze 2 razy potrząsnęłam, żeby wszystkie muszle miały szansę się otworzyć.
Mule podałam obficie pospane natką pietruszki, ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/07/mule-po-marynarsku.html