Wykonanie
Już niedługo Święta Wielkanocne, więc należałoby już zaplanować świąteczne menu. Czymże byłaby Wielkanoc bez
jajek w
majonezie, proponuję więc podać je troszkę inaczej.
Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance z koncentratu z
buraków i przypraw,dzięki
czemu białko uzyskuje piękny fioletowy kolor i ciekawy smak, a podane z
marynowanymi warzywami w
majonezie na liściach
cykorii tworzą wyjątkową przystawkę świąteczną. Można ją jeść wygodnie biorąc cały listek, bez konieczności użycia sztućców.Polecam!(12 połówek
jajek)Składniki na marynatę:6
jajek1/2 szklanki koncentratu z
buraków1 szklanka
wody2/3 szklanki
octu jabłkowego lub z
białego wina1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ziarenek
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1
listek laurowy1 łyżeczka
soliSkładniki na łódeczki:3
ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę1
papryka konserwowa pokrojona w drobną kostkę3-4 łyżki
majonezu12 listków
cykoriikoperek do dekoracjiPrzygotowanie:Sparzone
jajka umieść w rondlu, zalej zimną
wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej
jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej
jajka będą w marynacie, tym
białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.Po tym czasie wyjmujemy
jajka, myjemy i kroimy na połówki.Mieszamy
majonez z pokrojonymi warzywami i kładziemy po łyżeczce na każdy listek
cykorii. Na to układamy po połówce
jajka i dekorujemy
koperkiem.Smacznego!


Share the post "Marynowane
jajka w
majonezie na łódeczkach z
cykorii"



