Wykonanie
Różowe
jajka bardzo ładnie prezentują się na
stole. Marynata buraczana nie zmienia ich smaku pod warunkiem że nie moczą się zbyt długo. Intensywność koloru możemy zmieniać poprzez krótsze lub dłuższe moczenie
jajek w zalewie buraczanej. Moje moczyły się godzinę i nie są zbyt intensywne. Można zostawić je na całą noc i kolor powinien być mocny, ale też więcej
białka będzie różowe. Inspiracja tutaj, zmieniłam tylko farsz.

2
buraki2 szklanki
wody1 szklanka
octu jabłkowego4
jajka5
pieczarekszczypiorek1 łyżka
majonezusól,
pieprzJajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Buraki obrać, pokroić w kostkę, zalać
wodą i
octem i gotować ok. 20 minut. Wystudzić i włożyć
jajka na ok. 1 godzinę lub dłużej.
Jajka wyjąć, wytrzeć, przekroić na pół,
żółtka wyjąć.
Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć do odparowania
wody. Dodać do
żółtek, wymieszać, dosmakować
majonezem,
szczypiorkiem,
solą i
pieprzem. Nakładać na wydrążone
jajka.

