Wykonanie
Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem :)Składniki na zalewę:6
jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)2 duże
buraki0,5 szkl.
octu jabłkowego1/3 szkl.
cukru1 łyżeczka ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowe1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
soliJajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie
buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać
wodą tak, aby
buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl.
wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte
buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl.
wywaru. Do
wywaru buraczanego dodać pozostałe
przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju
jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane
jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej
jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu
jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą
wodą, gdyż z
cynamonu powstaje nieprzyjemny glut :) Pokrojone
jajka podawać z
majonezem lub innymi dodatkami.Smacznego!zródło: http://karmelowy.pl/marynowane-jajka-w-majonezie-na-lodeczkach-z-cykorii/