ßßß
Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem :)Składniki na zalewę:6 jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)2 duże buraki0,5 szkl. octu jabłkowego1/3 szkl. cukru1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego2 listki laurowe1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soliJajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl. wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl. wywaru. Do wywaru buraczanego dodać pozostałe przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą wodą, gdyż z cynamonu powstaje nieprzyjemny glut :) Pokrojone jajka podawać z majonezem lub innymi dodatkami.Smacznego!zródło: http://karmelowy.pl/marynowane-jajka-w-majonezie-na-lodeczkach-z-cykorii/