Wykonanie
Pin It

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa
pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym
stole. U mnie co roku pojawiają się oczywiście tradycyjne potrawy (zapraszam do zakładki z daniami na Wielkanoc), ale co roku zawsze staram się, żeby na świątecznym
stole pojawiło się jakieś nowe danie. Oto ono, czyli marynowane
jajka w burakach. Prawda, że cudne ?
Jajka możemy podać z
majonezem,
sosem tararskim lub z
chrzanem śmietankowym .


Czas przygotowania: 8 godzinSkładniki:6 wiejskich dużych
jajek2 duże
buraki2 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukrumajonezkoperek i
kiełki do przybrania

Wykonanie:
Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy
wodę,
ocet i wszystkie
przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut.
Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną
wodą, a jak wystygną obieramy. Wkładamy do buraczanego
wywaru i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 godzin.Po tym czasie
jajka wyjmujemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy na talerzu, ozdabiamy
majonezem i
zieleniną.