ßßß
Święta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole. U mnie co roku pojawiają się oczywiście tradycyjne potrawy (zapraszam do zakładki z daniami na Wielkanoc), ale co roku zawsze staram się, żeby na świątecznym stole pojawiło się jakieś nowe danie. Oto ono, czyli marynowane jajka w burakach. Prawda, że cudne ? Jajka możemy podać z majonezem, sosem tararskim lub z chrzanem śmietankowym .
Czas przygotowania: 8 godzinSkładniki:6 wiejskich dużych jajek2 duże buraki2 szklanki wody1 szklanka octu 10%2 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1/2 łyżeczki soli1 łyżka cukrumajonezkoperek i kiełki do przybrania
Wykonanie:Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut. Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, a jak wystygną obieramy. Wkładamy do buraczanego wywaru i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 godzin.Po tym czasie jajka wyjmujemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy na talerzu, ozdabiamy majonezem i zieleniną.