Wykonanie
Jajka są pyszne. Tym razem przedstawiam je w innej odsłonie. Wizualnie efekt naprawdę ciekawy smak zbliżony do
jajka gotowanego na twardo. Myślę, że warto trochę poszaleć i przygotować
jajka w nowej odsłonie. Oto przepis.Składniki:6
jajek ugotowanych na twardo2 małe
buraczki250 ml
wody120 ml
octu1/4 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli2
ziela angielskie3-4 ziarenka
pieprzuJajka gotujemy na twardo (tradycyjnie lub sposób ciekawy sposób znajdziesz tutaj). Po ugotowaniu obieramy delikatnie ze skorupek, aby nie uszkodzić
białka. Układamy w wysokim szklanym naczyniu, aby zajmowały maksymalnie 3/4 wysokości.
Buraczki myjemy obieramy i kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy
liście laurowe,
pieprz,
sól i
cukier. Całość zalewamy
wodą z
octem.Gotujemy ok. 10 minut na minimalnym ogniu. Po tym czasie marynatę odcedzamy. Jeszcze gorącą zalewamy nasze
jajka w słoiku. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na 3 dni. Można krócej ale wówczas buraczkowa część będzie stanowiła tylko obwódkę. Smacznego :)