Wykonanie
Marynowane łodygi
buraka naciowego – chrupkie ,słodko-kwaśne
Buraki łodygowe , czy naciowe , są u nas jeszcze stosunkowo mało znane . W sklepach trudno je kupić i niewiele przepisów
mówi nam, co można z nich zrobić , a można praktycznie wszystko , albo i więcej .. Są niebotycznie zdrowe , a do tego smaczne i nisko kaloryczne , czego chcieć więcej 😉 A jak już człowiek je zasieje w ogródku , to się odwdzięczają obłędnym urodzajem … takim jaki ja, przeżywam teraz . No i co zrobisz człowieku , do garów i jazda ,no przecież nie wyrzucisz .. 😉
SkładnikiZalewa1,5 l
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru1 łyżka
soliWsad do słojakilka ziaren
pieprzu ,
ziela angielskiego ,
gorczycy i
listki laurowePęczek łodyg
buraka naciowego ( najlepsze do marynowania są białe,a najładniejsze czerwone 😉
Łodygi myjemy , przycinamy na wysokość słoika ( tak żeby nie dotykały wieczka ) . Układamy w słoju pionowo , dorzucamy po kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego ,
gorczycy i po jednym
listku laurowym na
słój . W garnku zagotowujemy
wodę , dodając
ocet,
sól i
cukier .Gorąca zalewą zalewamy słoiki z łodygami i zakręcamy na gorąco ,odstawiając do góry dnem . Następnego dnia pasteryzujemy 10 minut . Łodygi są naprawdę świetne,chrupiące i smaczne świetnie sprawdzają się w sałatkach lub jako przekąska 😉