Wykonanie
Nie wiem czy ktoś jeszcze zaprawia słoiki, większość z Was pewnie uporała się już z tym. Ja poniekąd byłam zmuszona na zaprawienie gdyż potrzebowałam
buraków do barszczu a w tutejszych sklepach nie można kupić mniej jak 2 kg surowych. Tak więc reszta powędrowała do słoika. Przepis jest taki sam jak na
paprykę jednak ja wolę mocno
octowe buraczki więc dodałam go nieco więcej. W takich cząstkch jak to jest zaprezentowane na zdjęciu świetnie nadają sie jako przystawka, do obiadu czy koreczków.
Składniki na zalewę : ( ja zrobiłam połowę zalewy )1,5 L
wody1,5 szklanki
octu10 łyżek
cukru2 łyżki
soliponadto:około 2 kg
buraczkówliść laurowy,
gorczuca,
ziele angielskieSkładniki na zalewę wkładamy do jednego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy aby zalewa lekko przestygła.
Buraczki myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości ( zazwyczaj
buraki gotuje się w całości w obierkach jednak bardzo długo to zawsze trwa dlatego ja sobie nieco przyśpieszyłam i pociełam je na mniejsze kawałki już obrane mniej
potem paprania jest ).Do uprzednio wyparzonych słoików wkładamy
liśćie laurowe,
gorczycę,
ziele angielskie i
buraczki. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.Smacznego :)