Wykonanie
Share the post "Krokiety z
kurczakiem,
serem i
pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z
mięsem czy
kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością
kurczaka,
pieczarek i
sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z
jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam!

Scroll down for recipe in English(6 krokietów)Składniki na naleśniki:1 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1/2 szklanki
wody2
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliSkładniki na farsz:2 pojedyncze
piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1
cebula, pokrojona w kostkę150 g
sera gouda, startego na tarce
sól,
pieprzbułka tarta1 duże
jajko rozbełtane z 2 łyżkami
wodyPrzygotowanie:Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.Na dużej patelni rozgrzej trochę
oleju i wrzuć
piersi z kurczaka. Dopraw
solą i
pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.Do tej samej patelni wrzuć
cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z
mięsem.Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia
pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj
ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Rozłóż naleśniki na
stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.Zanurz krokiety w
jajku, następnie obtocz w
bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną
sałatką.Polecam!

English versionChicken, mushroom and cheese stuffed crepes(6 crepes)Ingredients for crepes:1 1/2 cups of all-purpose
flour1 cup milk1/2 cup water2 eggs1 tablespoon of oilpinch of saltIngredients for the filling:2 single chicken breasts, diced200 g mushrooms, sliced1 onion, diced150 g gouda cheese, gratedsalt and pepperbreadcrumbs1 large egg lightly beaten with 2 tablespoons of waterPreparation:Mix all the crepe ingredients until smooth, and cook 6
thin crepes.In a large skillet heat a tablespoon of oil on the medium heat and add chicken. Season with salt and pepper and cook until fully cooked, then place the cooked chicken in the large bowl.Next add diced onion to the pan, cook until translucent and place in a bowl with the chicken.In the same pan cook mushrooms until lightly brown and also place in the bowl with chicken, add graeted cheese and mix the stuffing. Season with salt and pepper if necessary.Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks.Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown.
Serve hot with salad.Enjoy!

Share the post "Krokiety z
kurczakiem,
serem i
pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"



