ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"
Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
(6 krokietów)
Składniki na naleśniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 cebula, pokrojona w kostkę
150 g sera gouda, startego na tarce
sól, pieprz
bułka tarta
1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.
Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.
Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem.
Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką.
Polecam!
English version
Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes
(6 crepes)
Ingredients for crepes:
1 1/2 cups of all-purpose flour
1 cup milk
1/2 cup water
2 eggs
1 tablespoon of oil
pinch of salt
Ingredients for the filling:
2 single chicken breasts, diced
200 g mushrooms, sliced
1 onion, diced
150 g gouda cheese, grated
salt and pepper
breadcrumbs
1 large egg lightly beaten with 2 tablespoons of water
Preparation:
Mix all the crepe ingredients until smooth, and cook 6 thin crepes.
In a large skillet heat a tablespoon of oil on the medium heat and add chicken. Season with salt and pepper and cook until fully cooked, then place the cooked chicken in the large bowl.
Next add diced onion to the pan, cook until translucent and place in a bowl with the chicken.
In the same pan cook mushrooms until lightly brown and also place in the bowl with chicken, add graeted cheese and mix the stuffing. Season with salt and pepper if necessary.
Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks.
Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown. Serve hot with salad.
Enjoy!
Share the post "Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes"
Źródło:http://karmelowy.pl/krokiety-z-kurczakiem-serem-i-pieczarkami-chicken-mushroom-and-cheese-stuffed-crepes