Wykonanie
Jakiś czas temu umieściłam przepis na podobne danie autorstwa Gordona Ramsaya i było to doskonałe. Natknęłam się jednak w moim najnowszym nabytku Billa Grangera „Easy”na mniej kaloryczną jego wersję i także postanowiłam ją wypróbować. Ten przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze dużo mniej kaloryczny. Polecam ten indyjski przysmak dla wszystkich dbających o linię i nie tylko:)Scroll down for English versionDietetyczny butter chicken (4 porcje)Składniki:2 łyżki
oleju1 duża
cebula pokrojona w kostkę2 łyżki pasty
curry tandoori750 g
mięsa z
udek kurczaka,pokrojonych w 2 cm kawałki400 g puszka krojonych
pomidorów125 ml
bulionu drobiowego100 g
orzechów nerkowca125 g
jogurtu greckiego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
brązowego cukruugotowany
ryż do podaniaposiekane liście
kolendry do podaniaćwiartki
limonek do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu
olej na dużej patelni.Włóż
cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 6-8 minut do delikatnego zarumienienia.Dodaj pastę
curry i smaż kolejne 1-2 minuty, mieszając.Włóż
kurczaka, wymieszaj go dokładnie z zawartością patelni i smaż przez 2-3 minuty.Dodaj
pomidory i
bulion, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu około 15 minut, aż
kurczak przestanie być surowy.Zblenduj
orzechy nerkowca, dodaj do patelni i gotuj kolejne 5 minut, lub do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
jogurt,
sok z cytryny i
cukier.Podawaj
kurczaka polanego sosem na
ryżu, posiekaną
kolendrą i
limonką.Smacznego!

English versionLight butter chicken ( serves 4)Ingredients:2 tablespoons light-flavoured oil1 large onion, finely chopped2 tablespoons tandoori
curry paaste750 g skinless chicken thighs, cut into 2 cm chunks400 g tin chopped tomatoes125 ml chicken stock100 g cashew nuts125 g greek youghurt1 tablespoom lemon juice1 tablespoon soft brown sugarcooked rice for servingchopped coriander for garnishlime wedgesPreparation:Heat the oil in large pan over medium-high heat.Add the onion and cook, stirring occasionally, for 6-8 minutes, or until golden and softened.Add the
curry paste and cook for a further 1-2 minutes, stirring, until fragrant,Add the chicken and cook, stirring to coat, for 2-3 minutes.Add the tomatoes and stock and stir to combine. Bring to a simmer, reduce heat to low and cook gently for 15 minutes, or until the chicken is cooked through.Meanwhile, blitz the cashew nuts in a food processor until finely ground. Add to the chicken and simmer gently for a further 5 minutes, or until the sauce is thickened.Remove from the heat and stir through the youghurt, lemon juice and sugar.
Serve the
curry with rice, dressed coriander and lime.

Share the post "Dietetyczny butter chicken Billa Grangera"



