ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny butter chicken Billa Grangera

Dietetyczny butter chicken Billa Grangera

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu umieściłam przepis na podobne danie autorstwa Gordona Ramsaya i było to doskonałe. Natknęłam się jednak w moim najnowszym nabytku Billa Grangera „Easy”na mniej kaloryczną jego wersję i także postanowiłam ją wypróbować. Ten przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze dużo mniej kaloryczny. Polecam ten indyjski przysmak dla wszystkich dbających o linię i nie tylko:)
Scroll down for English version
Dietetyczny butter chicken (4 porcje)
Składniki:
2 łyżki oleju
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki pasty curry tandoori
750 g mięsa z udek kurczaka,pokrojonych w 2 cm kawałki
400 g puszka krojonych pomidorów
125 ml bulionu drobiowego
100 g orzechów nerkowca
125 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
ugotowany ryż do podania
posiekane liście kolendry do podania
ćwiartki limonek do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu olej na dużej patelni.
Włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 6-8 minut do delikatnego zarumienienia.
Dodaj pastę curry i smaż kolejne 1-2 minuty, mieszając.
Włóż kurczaka, wymieszaj go dokładnie z zawartością patelni i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj pomidory i bulion, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu około 15 minut, aż kurczak przestanie być surowy.
Zblenduj orzechy nerkowca, dodaj do patelni i gotuj kolejne 5 minut, lub do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt, sok z cytryny i cukier.
Podawaj kurczaka polanego sosem na ryżu, posiekaną kolendrą i limonką.
Smacznego!
English version
Light butter chicken ( serves 4)
Ingredients:
2 tablespoons light-flavoured oil
1 large onion, finely chopped
2 tablespoons tandoori curry paaste
750 g skinless chicken thighs, cut into 2 cm chunks
400 g tin chopped tomatoes
125 ml chicken stock
100 g cashew nuts
125 g greek youghurt
1 tablespoom lemon juice
1 tablespoon soft brown sugar
cooked rice for serving
chopped coriander for garnish
lime wedges
Preparation:
Heat the oil in large pan over medium-high heat.
Add the onion and cook, stirring occasionally, for 6-8 minutes, or until golden and softened.
Add the curry paste and cook for a further 1-2 minutes, stirring, until fragrant,
Add the chicken and cook, stirring to coat, for 2-3 minutes.
Add the tomatoes and stock and stir to combine. Bring to a simmer, reduce heat to low and cook gently for 15 minutes, or until the chicken is cooked through.
Meanwhile, blitz the cashew nuts in a food processor until finely ground. Add to the chicken and simmer gently for a further 5 minutes, or until the sauce is thickened.
Remove from the heat and stir through the youghurt, lemon juice and sugar.
Serve the curry with rice, dressed coriander and lime.
Share the post "Dietetyczny butter chicken Billa Grangera"
Źródło:http://karmelowy.pl/dietetyczny-butter-chicken-billa-grangera