Wykonanie
Share the post "Churros z sosem
czekoladowo-
kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"Tłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący
olej i podane z pysznym sosem
czekoladowo-
kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam
czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro

Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50%
kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego.
Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in.
owoce morza,
ryby,
sery, koncentraty,
nabiał,
wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro
czekolada w kuchni, gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem.
Czekolady z Makro dotarły do mnie w postaci 2 ogromnych brył o wadze po 1 kg każda!Chyba nigdy wcześniej nie widziałam takich wielkich
czekolad, ucieszyłam się jak dzieckoTak czy inaczej, mam spory zapas na dłuższy czas doskonałej jakości
czekolady. Polecam!

Scroll down for recipe in EnglishChurros z sosem
czekoladowo-
kawowym(4 porcje)Składniki:250 ml
wody100 g
masłaszczypta
soli2 łyżki
brązowego cukru125 g
mąki3 duże
jajka1/2 szklanki bardzo drobnego
cukru3 łyżeczki mielonego
cynamonuolej do smażeniaSkładniki na sos
czekoladowo-
kawowy:150 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady z zawartością min. 50%
kakao (użyłam Horeca Select)125 ml
śmietanki 36%50 ml mocnej
kawyPrzygotowanie:W małym rondelku doprowadź do wrzenia
wodę wraz z
masłem,
solą i
cukrem. Wsyp
mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę
jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty.W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej
olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego
oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.Na płaskim talerzu wymieszaj
cukier z
cynamonem i wymieszaj w nim churros, gdy będą jeszcze ciepłe.W celu zrobienia sosu, rozpuść w kąpieli
wodnej czekoladę wraz ze
śmietanką, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj
kawę. Podawaj do maczania churros.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:250 ml water100 g butterpinch of salt2 tbsp brown sugar125 g all-purpose
flour3 large eggs1/2 cup castor sugar3 tsp ground cinnamonoil for fryingIngredients for chocolate coffee sauce:150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select)125 ml cream 36 %50 ml strong coffeePreparation:In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the
flour and mix vigorously to
make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.In a separate bowl beat 3 eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached.Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a
time. Turn the churros over when they are brown on the one
side and continue to cook the other
side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.Mix the cinnamon and castor sugar together and toss the churros in this while they are still warm.To
make the sauce, put all the ingredients except coffee in a double boiler and melt together. Once it is a nice glossy consistency, add the coffee, stir and
serve.Enjoy!

Share the post "Churros z sosem
czekoladowo-
kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"



