ßßß Cookit - przepis na Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

nazwa

Wykonanie

Share the post "Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"
Tłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro
Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni, gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem.
Czekolady z Makro dotarły do mnie w postaci 2 ogromnych brył o wadze po 1 kg każda!
Chyba nigdy wcześniej nie widziałam takich wielkich czekolad, ucieszyłam się jak dziecko
Tak czy inaczej, mam spory zapas na dłuższy czas doskonałej jakości czekolady. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Churros z sosem czekoladowo-kawowym
(4 porcje)
Składniki:
250 ml wody
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
125 g mąki
3 duże jajka
1/2 szklanki bardzo drobnego cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowo-kawowy:
150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select)
125 ml śmietanki 36%
50 ml mocnej kawy
Przygotowanie:
W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty.
W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
Na płaskim talerzu wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszaj w nim churros, gdy będą jeszcze ciepłe.
W celu zrobienia sosu, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz ze śmietanką, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj kawę. Podawaj do maczania churros.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
250 ml water
100 g butter
pinch of salt
2 tbsp brown sugar
125 g all-purpose flour
3 large eggs
1/2 cup castor sugar
3 tsp ground cinnamon
oil for frying
Ingredients for chocolate coffee sauce:
150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select)
125 ml cream 36 %
50 ml strong coffee
Preparation:
In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
In a separate bowl beat 3 eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
Mix the cinnamon and castor sugar together and toss the churros in this while they are still warm.
To make the sauce, put all the ingredients except coffee in a double boiler and melt together. Once it is a nice glossy consistency, add the coffee, stir and serve.
Enjoy!
Share the post "Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/churros-z-sosem-czekoloadowo-kawowym-churros-with-chocolate-coffee-dipping-sauce