Wykonanie
Poziom trudnościChurros z
czekoladowym sosem to pyszne, smażone
ciastka rodem z Hiszpanii. Przygotowanie
ciastek jest dość proste, ale przepisów jest dużo. Przeglądałam przepisy z różnych stron świata – polskie, angielskie, amerykańskie, meksykańskie i oczywiście hiszpańskie. Przepisy zawierały różne składniki w różnych proporcjach. Skupiłam się na przepisach z Hiszpanii i wykonałam dużo prób – tak powstał przepis (dla mnie) idealny. Do przygotowywania churros najlepsza jest maszynka do ciastek/szpryca/dekorator ciast i
tortów, może być także rękaw cukierniczy z odpowiedniej średnicy tylką – nie za cienką, nie za grubą.

Porcja dla 4 osóbSkładniki:Churros:250 ml
wody1 łyżka
cukru¼ łyżeczki
soli2 łyżki (30 g)
masła150 g
mąkiolej do smażenia1 łyżka
cukru¼ łyżeczki
cynamonuSos
czekoladowy:1 kubek (200 g) gęstej
śmietany 36%100
czekolady deserowej (ok. 50%
kakao)2 łyżki
likieru pomarańczowego¼ łyżeczki
pieprzu cayenneSposób przygotowania:W ganku zagotować
wodę z
cukrem,
solą i
masłem. Gdy
masło się rozpuści zmniejszyć ogień, wsypać
mąkę i energicznie mieszać, do czasu aż wszystkie składniki połączą się w jedną masę.




Po chwili przełożyć ciasto do szprycy.

Na patelni rozgrzać
olej.
Ciastka wyciskać na papier do pieczenia lub plastikową deseczkę.

Wrzucić do rozgrzanego
oleju i smażyć aż do zrumienienia.

Wyjąć churros na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotować
czekoladowy sos. W garnku powoli zagotować
śmietanę.
Czekoladę drobno posiekać, wsypać do
śmietany, dodać
pomarańczowy likier i
pieprz cayenne, wszystko razem wymieszać.



Na talerzu wymieszać razem
cukier i
cynamon, oprószyć
ciastka.

Churros podawać z ciepłym sosem
czekoladowym.



Smacznego!