ßßß Cookit - przepis na Churros z czekoladowym sosem

Churros z czekoladowym sosem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Churros z czekoladowym sosem to pyszne, smażone ciastka rodem z Hiszpanii. Przygotowanie ciastek jest dość proste, ale przepisów jest dużo. Przeglądałam przepisy z różnych stron świata – polskie, angielskie, amerykańskie, meksykańskie i oczywiście hiszpańskie. Przepisy zawierały różne składniki w różnych proporcjach. Skupiłam się na przepisach z Hiszpanii i wykonałam dużo prób – tak powstał przepis (dla mnie) idealny. Do przygotowywania churros najlepsza jest maszynka do ciastek/szpryca/dekorator ciast i tortów, może być także rękaw cukierniczy z odpowiedniej średnicy tylką – nie za cienką, nie za grubą.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Churros:
250 ml wody
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
2 łyżki (30 g) masła
150 g mąki
olej do smażenia
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki cynamonu
Sos czekoladowy:
1 kubek (200 g) gęstej śmietany 36%
100 czekolady deserowej (ok. 50% kakao)
2 łyżki likieru pomarańczowego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
W ganku zagotować wodę z cukrem, solą i masłem. Gdy masło się rozpuści zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać, do czasu aż wszystkie składniki połączą się w jedną masę.
Po chwili przełożyć ciasto do szprycy.
Na patelni rozgrzać olej. Ciastka wyciskać na papier do pieczenia lub plastikową deseczkę.
Wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć aż do zrumienienia.
Wyjąć churros na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotować czekoladowy sos. W garnku powoli zagotować śmietanę.
Czekoladę drobno posiekać, wsypać do śmietany, dodać pomarańczowy likier i pieprz cayenne, wszystko razem wymieszać.
Na talerzu wymieszać razem cukier i cynamon, oprószyć ciastka.
Churros podawać z ciepłym sosem czekoladowym.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/02/churros-z-czekoladowym-sosem