Wykonanie
Share the post "
Botwinka zabielana"Uwielbiam
botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie
mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!Scroll down for English
Botwinka (4 porcje)Składniki:2 pęczki
botwinki,posiekane, najlepiej z małymi
buraczkami pokrojonymi w kostkę2
łodygi selera naciowego,pokrojonego w kostkę2
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1
pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę3
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego500 ml
wody1 łyżka
oleju1/4 szklanki
soku z cytryny1 łyżka
cukru3 łyżki
śmietany do zupy
sól i
pieprz do smakuopcjonalnie 2
jajka ugotowane na twardo do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej
olej i włóż pokrojone małe
buraczki,
ziemniaki,
marchewkę,
selera i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.Wlej
bulion i
wodę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 15 minut.Dodaj liście
botwinki, dopraw
sokiem z cytryny,
cukrem,
pieprzem i gotuj kolejne 10 minut.W oddzielnej miseczce, wymieszaj pół szklanki gorącej zupy ze
śmietaną i wlej do rondla. Wymieszaj całość.Wlej do talerzy i podawaj z ugotowanym połówkami
jajek.Smacznego!

English version
Botwinka- whole young beetroot soup(4 serves)Ingredients:2 bunches of baby beetroot with stems and leaves, chopped, small beets diced2 stalks
celery, diced2 carrots, peeled and diced1 parsnip, peeled and diced3 potatoes, peeled and diced750 ml chicken or vegetable stock500 ml water1 tablespoon oil1/4 cup lemon juice1 tablespoon sugar3 tablespoons of sour creamsalt and pepper to tasteoptional 2 hard-boiled eggs to
servePreparation:In a large pot heat the oil and add young beets ( but not stems or leaves yet), potatoes, carrots,
celery and cook until starting to brown.Add the stock and water and bring to a boil. Cook about 15 minutes.In a separate bowl, mix half a cup of hot soup with cream, and add to the pot. Stir to combine.
Serve with a
side of boiled eggs.Enjoy!Share the post "
Botwinka zabielana"



