Wykonanie


Jest to sezonowa zupa, którą gotuję zawsze na wiosnę. Jest bardzo smaczna, chociaż dzieci za nią nie przepadają, bo wybierają z niej
zieleninę. Ja osobiście też kiedyś tej zupy nie lubiłam, a teraz nią się po prostu zajadam :-) Jest to przykład na to, że smaki z czasem się zmieniają :-)Składniki:duży pęczek
botwinki (
buraki razem z łodygami)4 duże
ziemniaki2
marchewki1
pietruszkakawałek
seleraok. 100ml
śmietany1
kostka rosołowavegeta,
pieprz,
sól do smakuodrobina
soku z cytryny lub
octucukier do smakuok. 2 litry
wodyporcja rosołowa lub inne
mięso pod zupęWykonanie:Porcje rosołową umyć, wrzucić do garnka i zalać
wodą. Chwilę pogotować, a następnie dodać wszystkie warzywa obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, oprócz liści
buraka (zostawić je na później). Dodać
kostkę rosołową,
vegetę i
pieprz. Wszystko razem gotować. Następnie pokroić liście
buraka razem z łodygami, na drobne kawałki i wrzucić do garnka z zupą. Trochę pogotować, a na koniec doprawić do smaku
sokiem z cytryny lub
octem i
cukrem. Zupę zaprawić
śmietaną i gotowe :-)Smacznego :-)