Wykonanie
29 listopada 2014Składniki:
Biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru4 łyżki
oleju5 łyżek
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli500ml
śmietany 30%1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki żelatyny+ 100ml. wrzątku1 tabliczka
czekolady karmelowej z
solonymi orzeszkami( 90 g.)Krem
śmietanowy do dekoracji:100g.miękkiego
masła 82%5 łyżek
cukru5 łyżek
śmietany 18%1 łyżka
soku z cytrynydowolna cukrowa posypka , ja miałam białe gwiazdkiDodatkowo:Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)papier do pieczeniazwilżona , bawełniana ściereczka kuchenna



Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Wsypywać powoli
cukier , miksować do czasu aż się rozpuści.Następnie wlewać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju nie przerywając miksowania.Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę.Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.Wyjąć
biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.Masa
śmietanowo-karmelowa:
Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.W
między czasie
śmietanę z
cukrem pudrem ubić na sztywną pianę ,
czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać ze
śmietaną.Do masy wlać
żelatynę , zmiksować chwilę całość.Zimny
biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę
śmietanowo-karmelową.Ponownie zrolować
biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.Odstawić do lodówki.Krem
śmietanowy do dekoracji:
Masło utrzeć z
cukrem na puch , dodawać po łyżce
śmietany oraz
sok z cytryny cały czas miksując.Gotową masą udekorować wierzch oraz ścianki rolady. Do tego celu można użyć rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować krem po całości.Wierch rolady posypać ozdobami cukrowymi.Wstawić do lodówki na noc lub 4-5h by masy dokładnie stężały.SmacznegoPost navigation← Nototenia jest małą
słodkowodną rybą. Jej
mięso jest delikatne o cennych walorach smakowy. Posiada mały szkielet który łatwo odchodzi od
mięsa po otworzeniu
ryby , inne ości zdarzają się sporadycznie :)Smaczny , syty i zdrowy obiad w niedługim czasie. →