Wykonanie
Dzisiaj pyszny i efektowny torcik z niesamowitym kremem budyniowym i pyszną
bitą śmietaną okraszoną startą
czekoladą.Puchatkowy torcik jest lekki jak chmurka i z całą pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych amatorów
słodyczy :)Wypróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:4
jajka1 szklankę
cukru1 szklankę
mąki pszennej1 łyżeczkę
proszku do pieczenia4 łyżki
olejuKrem:900 ml soku przecierowego typu Kubuś3 budynie (po 40 g)3/4 kostki miękkiego
masłaDodatkowo:330 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru1
śmietan fixczekoladęKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier oraz
żółtka.Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy
olej.Dokładnie wszystko mieszamy, wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.
Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny kroimy na dwa blaty.3/4 soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozrobiony
budyń i gotujemy często mieszając.Miękkie
masło rozcieramy mikserem i partiami dodajemy zimny
budyń.1 blat ciasta zostawiamy w tortownicy, wykładamy na niego całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Czekoladę trzemy na wiórki.Ubijamy
śmietanę na sztywno z
cukrem pudrem i
śmietan fixem. Obkładamy
śmietaną wierzch i boki
tortu.Posypujemy
czekoladą.Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.Smacznego! :)