ßßß
Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):Biszkopt:4 jajka1 szklankę cukru1 szklankę mąki pszennej1 łyżeczkę proszku do pieczenia4 łyżki olejuKrem:900 ml soku przecierowego typu Kubuś3 budynie (po 40 g)3/4 kostki miękkiego masłaDodatkowo:330 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru1 śmietan fixczekoladęKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz żółtka.Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy olej.Dokładnie wszystko mieszamy, wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny kroimy na dwa blaty.3/4 soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy często mieszając.Miękkie masło rozcieramy mikserem i partiami dodajemy zimny budyń.1 blat ciasta zostawiamy w tortownicy, wykładamy na niego całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.Czekoladę trzemy na wiórki.Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Obkładamy śmietaną wierzch i boki tortu.Posypujemy czekoladą.Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.Smacznego! :)


