Wykonanie
29 października 2014Składniki:(Na ok.15
kajzerek)700g.
mąki pszennej200g.roztopionego
masła2 łyżki:suszonego cząbru,
rozmarynu,
bazylii,
estragonuSzczypta
soliZaczyn:20g. świeżych
drożdży1 łyżka
maki pszennej1 łyżeczka
cukru150ml. ciepłego
mlekaDodatkowo:papier do pieczenia


Przygotowanie:Zaczyn:
Drożdże w kruszyć do kubka,dodać
cukier oraz
mąkę,zalać
mlekiem-wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.Ciasto:
Mąkę oraz
przyprawy wsypać do miski,wymieszać.Wlać zaczyn oraz
masło,wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.odstawić na 1h.pod przykryciem do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić,brać po kawałku formując okrągłe
kajzerki.Na wierzchu każdej
ostrym nożykiem zrobić krzyżyk,lekko spłaszczyć dłońmi.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 10 min by lekko podrosły.Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.SmacznegoPost navigation← Ile kucharek tyle pomysłów na zupę
pomidorową.Proponuję ugotowana na skrzydełkach z dużą ilością suszonych
ziół,pachnącą i rozgrzewającą.Podaną z cienkim
makaronem nitki w towarzystwie kawałków
marchewki.
Steki wołowe robiłam pierwszy raz ,było to dla mnie wyzwanie by wyszły miękkie i soczyste. Dzięki smażeniu na dobrze rozgrzanej patelni wszystkie
soki zostały zamknięte w środku i wypłynęły podczas krojenia
mięsa. →