ßßß Cookit - przepis na Ziołowe kajzerki

Ziołowe kajzerki

nazwa

Wykonanie

29 października 2014
Składniki:
(Na ok.15 kajzerek)
700g.mąki pszennej
200g.roztopionego masła
2 łyżki:
suszonego cząbru,rozmarynu,bazylii,estragonu
Szczypta soli
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka cukru
150ml. ciepłego mleka
Dodatkowo:
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże w kruszyć do kubka,dodać cukier oraz mąkę,zalać mlekiem-wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę oraz przyprawy wsypać do miski,wymieszać.
Wlać zaczyn oraz masło,wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
odstawić na 1h.pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić,brać po kawałku formując okrągłe kajzerki.
Na wierzchu każdej ostrym nożykiem zrobić krzyżyk,lekko spłaszczyć dłońmi.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 10 min by lekko podrosły.Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego
Post navigation
← Ile kucharek tyle pomysłów na zupę pomidorową.Proponuję ugotowana na skrzydełkach z dużą ilością suszonych ziół,pachnącą i rozgrzewającą.Podaną z cienkim makaronem nitki w towarzystwie kawałków marchewki.
Steki wołowe robiłam pierwszy raz ,było to dla mnie wyzwanie by wyszły miękkie i soczyste. Dzięki smażeniu na dobrze rozgrzanej patelni wszystkie soki zostały zamknięte w środku i wypłynęły podczas krojenia mięsa. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/domowe-mocno-ziolowe-kajzerki-z-chrupiaca-skorka-i-miekkim-srodkiemsmakuja-wysmienicie-najlepsze-jeszcze-cieple-z-maslem-plastrem-wedliny-czy-sera