Wykonanie
1 stycznia 2015Składniki:10
skrzydełek kurczaka5 pałek z
kurczaka1 podwójna
pierś z kurczakaCiasto:3
jajka1 szklanka
mleka1,5 szklanki
maki pszennej400g. tartego
sera żółtegoPo jednej łyżce:
soli ,
pieprzy ,
chili ,
słodkiej paprykiolej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć , oczyścić z błonek.Ze skrzydełek odciąć lotki , piersi pokroić na mniejsze kawałki.Składniki na cisto połączyć razem za pomocą miksera lub trzepaczki do
jajek.( Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie , dodać
mąki , ma
mieć konsystencje ciasta naleśnikowego)W garnku rozgrzać
olej , maczać kawałki
kurczaka w cieście a następnie obtaczać w
mące.Smażyć na rumiano z każdej strony.Wyjmować łyżką cedzakową , osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.SmacznegoPost navigation←
Pieczarki w tej wersji smakują na ciepło i zimno, są świetną przekąską podczas imprez czy spotkań ze znajomymi.
Ser w tej postaci nadaje się idealnie do
pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw , kopytek czy
makaronu dodatkowo okraszonego
boczkiem z
cebulą. →