Wykonanie
Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Na Węgrzech mianem bográcsgulyás określa się wyłącznie wersję dania przygotowywaną w wyżej opisanym kociołku, najlepiej na środku węgierskiej Puszty ;) Nasz bogracz to gulyásleves, czyli zupa gulaszowa.Składniki:70 dkg
wołowiny2
pomidory2 kolorowe
papryki80 dkg
ziemniaków1
cebula1 łyżka
przecieru pomidorowego1 opakowanie
słodkiej papryki5 ziaren
pieprzu ziarnistego2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegowęgierska pasta paprykowa
sól,
pieprzolejNa kluseczki:3
jajka7 płaskich łyżek
mąkiPokrojoną w kostkę
wołowinę podsmażyć na
oleju. Posiekaną
cebulę zrumienić, połączyć z
mięsem, dodać
przecier pomidorowy, pokrojone w paski
papryki i
przyprawy. Dolać 100 ml
wody i dusić ok. półtorej godziny. W miarę potrzeby podlewać
wodą. w międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki:
jajka dobrze roztrzepać z
mąką- ciasto powinno się ciągnąć i lekko rwać- nie może być rzadkie jak na lany
makaron. Gdy
mięso zmięknie, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki, kluseczki (do wrzącego sosu wkładać łyżeczką małe kluseczki) i przecier oraz 300 ml
wody. Gotować ok. pół godzin.