ßßß
Składnikispaghetti, 75 gboczek wędzony, 50 gczosnek, 1 ząbektarty parmezan, 15 gjajko, 1 sztukasól morska, pieprz kolorowyoliwa do smażenia, 1 łyżkaświeża bazylia lub natka pietruszki, kilka liściSposób przygotowaniaMakron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, nie przelewać zimną wodą.Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę. Delikatnie zarumienić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili wrzucić makaron i parmezan. Wmieszać i ściągnąć z ognia.Jajko roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć kremową konsystencję, nie może się ściąć.Spaghetti podawać z świeżymi ziołami, parmezanem i kolorowym pieprzem.