ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara - Buszująca w kuchni

Spaghetti carbonara - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
spaghetti, 75 g
boczek wędzony, 50 g
czosnek, 1 ząbek
tarty parmezan, 15 g
jajko, 1 sztuka
sól morska, pieprz kolorowy
oliwa do smażenia, 1 łyżka
świeża bazylia lub natka pietruszki, kilka liści
Sposób przygotowania
Makron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, nie przelewać zimną wodą.
Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę. Delikatnie zarumienić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili wrzucić makaron i parmezan. Wmieszać i ściągnąć z ognia.
Jajko roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć kremową konsystencję, nie może się ściąć.
Spaghetti podawać z świeżymi ziołami, parmezanem i kolorowym pieprzem.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/spaghetti-carbonara