Wykonanie

Składnikispaghetti, 75 g
boczek wędzony, 50 g
czosnek, 1 ząbektarty
parmezan, 15 g
jajko, 1 sztuka
sól morska,
pieprz kolorowyoliwa do smażenia, 1 łyżkaświeża
bazylia lub
natka pietruszki, kilka liściSposób przygotowaniaMakron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, nie przelewać zimną
wodą.
Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę. Delikatnie zarumienić na
oliwie. Dodać drobno posiekany
czosnek. Po chwili wrzucić
makaron i
parmezan. Wmieszać i ściągnąć z ognia.
Jajko roztrzepać. Przyprawić
solą i
pieprzem. Kiedy patelnia lekko ostygnie wlać
jajko i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Powinien
mieć kremową konsystencję, nie może się ściąć.Spaghetti podawać z świeżymi
ziołami,
parmezanem i
kolorowym pieprzem.