Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam takie
pomidory na ubiegłorocznych wakacjach. Wiedziałam, że
będę musiała powtórzyć ten przepis w domu. Przyrządzone w ten sposób są słodziutkie i bardzo aromatyczne. To świetny dodatek do śniadań czy grillowanych
mięs. Chociaż ja uwielbiam je
solo z tostowanym
pieczywem.Składniki
pomidory, 3 sztuki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
sól morskaświeżo mielony
kolorowy pieprzoregano,
bazyliatarty
parmezan, 2 łyżkiSposób przygotowania
Pomidory przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić
oliwą. Przyprawić
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami.Wstawić do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół i rozgrzanego do 190 stopni. Piec przez 15 minut. Następnie wyciągnąć naczynie,
pomidory posypać
parmezanem. Zmienić ustawienia na funkcję grill. Piec kolejne 15 minut.