Wykonanie
Sa ł
atka z
makaronem i
cukini ą to przepis na szybki i lekki obiad z
cukinii. Dodatki to kwestia smaku, ja podaj ę do sa ł
atki tarty
parmezan, oraz sos ze ś wie ż ych
pomidorów. Sa ł
atka makaronowa pysznie smakuje zarówno na zimno jak i na ciep ł o ... .Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie sałatki zajmie Ci dosłownie kilka minut. Możesz ją podać jako samodzielne danie lub jako przystawkę do grillowanej
ryby lub
kurczaka. Na sos wybieram mocno dojrzałe
pomidory - ma
linowe lub ga łązkowe. Sos będzie gęsty i aromatyczny. Ja wykorzystałam
cukinię w dwóch kolorach -
żółtym i zielonym, dzięki
czemu sałatka wygląda na
stole pięknie i kolorowo. Idealna
sałatka na zakończenie wakacji, po powrocie do domu z podróży ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 4 osoby :2-3 duże
cukinie280g
makaronu farfalle4 dojrza łe
pomidory malinow e - na sos1 łyżeczka
soli morskiej2 -3 łyżki
oliwy z oliwekświeże listki
oregano - do dekoracjitarty
parmezan do posypaniaPrzygotuj
makaron : n astaw garnek z wod ą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.Przygotuj
cukinie: umyj dokładnie, osusz papierem kuchennym,
ostrym nożem
pokr ój na półplasterki. Pokrojone
cukinie przełóż do garnka, zalej niewielką ilością
wody, dopraw
solą. Duś na wolnym ogniu ok. 4-5 minut, aż
cukinie będą miękkie.Na sos : p
omidory sparz wrz
ątkiem, obierz ze sk
órki, przekrój na po ł ówki, usu ń pestki,
pokr ój w grub ą kostkę.
Skrop oliwą, posyp
ziołami i
solą, następnie rozgnieć widelcem. Podaj na stół w małym dzbanuszku. Osobno podaj tarty
parmezan i posiekane
oregano.