ßßß Cookit - przepis na Bazyliowe pesto

Bazyliowe pesto

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i
pesto z natki pietruszki i orzeszków, więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty !
Bazyliowe pesto
Składniki:
1 pęczek bazylii (u mnie doniczka)
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika
2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
sól morska gruboziarnista
około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
Wykonanie:
Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę.
Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/bazyliowe-pesto.html