Wykonanie
Uwielbiam pesto,
powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z
rukoli z
bazylią ipesto z
natki pietruszki i orzeszków, więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z
bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane na grzance, idealne do każdego rodzaju
makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej
pierś z kurczaka czy kawałka
łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty !
Bazyliowe pestoSkładniki:1 pęczek
bazylii (u mnie doniczka)2 ząbki
czosnku2 łyżki ziaren uprażonego
słonecznika2- 3 łyżki świeżo startego
parmezanusól morska gruboziarnistaokoło 1/2 szklanki
oliwy z oliwek EV
Wykonanie:Do pojemnika od blendera wkładamy liście
bazylii,
ziarna słonecznika,
czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy
oliwę,
ser i
sól, wszystko miksujemy na gładką masę.Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce.