ßßß Cookit - przepis na Pesto po raz drugi

Pesto po raz drugi

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dzisiaj mam dla Was pesto, niepierwsze na blogu. To dzisiejsze jest nieco inne. Lubię kuchnię włoską za proste potrawy i niewątpliwie makaron z pesto taką potrawą jest. Najbardziej znane włoskie pesto jest z bazylii i orzechów piniowych. Ja takich orzechów nie posiadam, w sumie jakoś szczególnie ich nie szukałam :) Zastępuje je innymi składnikami. Prawdziwe pesto przyjdzie mi spróbować, jak tylko wybiorę się w upragnioną podróż do Włoch. Póki co, muszę się cieszyć tym co mam. I przyznam, że smak pesto, z dzisiejszego przepisu jest pyszny. Makaron, który wybrałam jest pełnoziarnisty, wybrałam te z serii Pełne Ziarno Lubelli (Klik).
Składniki:
Pęczek bazylii (same listki)
Pęczek pietruszki (same listki)
(tak żeby wyszło ok. 50g)
50 g słonecznika łuskanego
2 łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
Jestem wygodna i nie mam siły robić pesto w moździerzu, jak to się powinno robić. Wrzucam więc kolejno wszystkie składniki i blenduję je na gładką masę. Jeśli chodzi o oliwę z oliwek to napisałam 50 ml, tak naprawdę trzeba dodać tyle żeby uzyskać kremową konsystencję. W między czasie gotuję makaron. Po odcedzeniu go mieszam z pesto i gotowe. Łatwo, szybko i przyjemnie! :D Polecam!
Źródło:http://kulinarnezmagania.blogspot.com/2014/06/pesto-po-raz-drugi.html