Wykonanie
Dawno nie było przepisu na
kurczaka, prawda? :)Tym razem piersi nadziewane
bazyliowym pesto owinięte w
szynkę szwarcwaldzką albo
bekon, co kto woli.pesto:pęczek
bazylii1/2 szklanki
oliwyząbek
czosnkugarstka
słonecznika (cena
orzeszków piniowych 24,99 za 100g mnie odstraszyła)garstka startego
parmezanu+
piersi z kurczaka i coś do zawinięcia
Do blendera (można ucierać w moździerzu jeśli ma się dużo czasu i energii albo chce się ktoś poumartwiać ;) ) wrzucamy
czosnek i
bazylię, chwilkę blendujemy i po trochu dodajemy
oliwę, tak aby konsystencja była
miedzy papka a płynem :)
potem dorzucamy
słonecznik lub
orzeszki piniowe a na końcu
parmezan, można dolać
oliwy jeśli
zrobi się za geste.W piersiach robimy kieszonki, nakładamy pesto,
mięsko lekko solimy albo i nie, jak kto woli, bo przejmuje
sól z "okładziny" i zawijamy w
szynkę albo
bekon. Zapiekamy 40 minut w 160 stopniach.